President Donald Trump.
Volledig scherm
President Donald Trump. © REUTERS

‘Klokkenluider van gesprek Trump is CIA-agent’

UpdateDe klokkenluider die aan de basis staat van een politieke rel in de Verenigde Staten is een medewerker van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Dat zeggen drie anonieme bronnen tegen de New York Times.

Over de CIA-agent is verder niet veel bekend, behalve dat hij een tijd heeft gewerkt in het Witte Huis. De klacht die hij indiende die de zaak aan het rollen bracht, is donderdag openbaar gemaakt. Daaruit blijkt dat hij onder andere veel kennis had van het Amerikaanse Europabeleid en goed op de hoogte was van de Oekraïense politiek.

De advocaten van de klokkenluider willen tegen de krant niet bevestigen of hij bij de CIA werkt. Ze hebben The New York Times zelfs gewaarschuwd geen informatie over hem naar buiten te brengen, omdat hij daardoor gevaar kan lopen.

Quote

De spionnen en verraad, we handelden het een beetje anders af dan nu

Donald Trump

Dat advies heeft The New York Times bewust in de wind geslagen. “De rol van de klokkenluider, inclusief zijn geloofwaardigheid en zijn plaats binnen de regering, is essentieel voor het begrijpen van een van de belangrijkste kwesties waarmee het land wordt geconfronteerd: of de president van de Verenigde Staten macht heeft misbruikt en of het Witte Huis dat heeft verdoezeld”, laat hoofdredacteur Dean Baquet in het artikel weten.

Telefoontje

De anonieme klokkenluider trok aan de bel over een telefoontje dat president Donald Trump voerde met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski. De functionaris luisterde zelf niet mee met het gesprek, maar zegt dat medewerkers van het Witte Huis hem informeerden over de inhoud. De kern van de klacht is dat Trump het gesprek zou hebben misbruikt voor politieke doeleinden.

Trump heeft een aantal keer geprobeerd het verhaal van de klokkenluider in diskrediet te brengen, door onder andere te melden dat hij het ‘van horen zeggen’ heeft. Volgens Trump is hij nagenoeg een spion, evenals degenen die de informatie met hem hebben gedeeld. De president wil weten wie dat zijn, zo zou hij donderdag gezegd hebben aan de Amerikaanse delegatie bij de Verenigde Naties.

,,Ik wil weten wie de persoon is die de klokkenluider de informatie heeft gegeven, want dat is bijna een spion”, citeert de Los Angeles Times de president op basis van een opname van het gesprek. ,,Weet je wat we vroeger deden toen we slim waren? Ja? De spionnen en verraad, we handelden het een beetje anders af dan nu.”

  1. Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia

    Italiaanse kinderen mogen toch niet buitenspelen, het is zuur maar ze moeten nog even doorbijten. Nu de nieuwe besmettingen blijven dalen is het zaak nog even vol te houden, zei premier Conte woensdagavond. ‘Anders is het allemaal voor niks geweest’. Ondertussen duikt er ook een andere, bijna, onzichtbare vijand op. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.