Klopjacht op Canadees ‘moordduo’ levert slechts ijsbeer op

VideoDe grootschalige zoekactie in Canada naar twee tieners die verdacht worden van drievoudige moord heeft nog niet het gewenste resultaat opgeleverd. Er werd wel een ijsbeer gesignaleerd, meldde de Canadese nationale politie gisteravond.

De politie houdt er rekening mee dat de twee voortvluchtige tieners hulp kregen bij het verlaten van het dunbevolkte gebied in het noordoosten van de provincie Manitoba. Bryer Schmegelsky (18) en Kam McLeod (19) werden maandag gesignaleerd in Gillam, een afgelegen stadje omgeven door wildernis. De politie vond er ook de uitgebrande Toyota RAV-4 terreinwagen van de twee. Ze vermoedt dat het duo er daarna te voet vandoor ging omdat er geen meldingen binnenkwamen over gestolen auto's of carjackings. 

Tekst loopt door onder foto

Volledig scherm
De politie wijst op de dreiging van een ijsbeeraanval tijdens de zoekactie naar Bryer Schmegelsky (18) en Kam McLeod (19). © RCMP Manitoba

,,Mogelijk heeft iemand hen per ongeluk geholpen het gebied rond Gillam te verlaten’’, verklaarde een politiewoordvoerder. ,,Misschien hebben de twee verdachten hun uiterlijk veranderd en wisten inwoners daardoor niet wie ze hielpen.’’

Politieagenten gingen gisteren van huis naar huis in hun zoektocht naar sporen van de twee jongemannen. De politie doorzocht ook leegstaande gebouwen, waaronder een hydro-elektrische centrale met 600 kamers. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
De door de Canadese politie vrijgegeven camerabeelden van Kam McLeod (L) and Bryer Schmegelsky. © AFP

Luchtmacht

De Canadese politie zoekt met man en macht naar McLeod en Schmegelsky en krijgt sinds gisteren hulp van de luchtmacht. Die speurt vanuit de lucht met een Hercules C-130 transportvliegtuig. De klopjacht op de grond is niet zonder gevaar want in het gebied bevinden zich onder andere ijsberen, zo meldde de nationale politie gisteravond. 

De lokale bevolking rond Gillam voorspelde al dat de voortvluchtige tieners voor extreme uitdagingen zouden komen te staan als ze, zoals de politie vermoedt, de wildernis in vluchtten. Daar leven naast ijsberen ook zwarte beren en wolven. Bovendien stikt het er van ‘irritante’ zwarte vliegen en muskieten, zijn overal moerassen en moeten bezoekers zich een weg banen door dicht struikgewas. 

IJzerwinkel

McLeod en Schmegelsky werden vorige week zondag gezien op camerabeelden van een ijzerwinkel in Meadow Lake in de provincie Saskatchewan, zo'n 1.300 kilometer oostelijker. 

De twee tieners worden in verband gebracht met de gewelddadige dood van drie personen. Het gaat om de Australische toerist Lucas Fowler (23) en zijn Amerikaanse vriendin Chynna Deese (24). Hun lichamen werden op 15 juli zwaar verminkt aangetroffen in een Canadese berm in British Columbia. McLeod en Schmegelsky zouden daarna een een oudere man, Leonard Dyck uit Vancouver, op gruwelijke wijze om het leven hebben gebracht, zo’n 500 kilometer verderop in dezelfde provincie.

Werk zoeken

De twee waren begin deze maand met de auto naar het noordwesten van Canada getrokken om werk te zoeken, maar lieten na 12 juli niets meer van zich horen. Daarop sloegen hun families groot alarm. De vader van Bryer Schmegelsky vertelde onlangs in een emotioneel interview dat zijn zoon ‘heel veel pijn’ in zich draagt en waarschijnlijk op ‘zelfmoordmissie’ is. Familieleden van de vermiste jongens, beiden uit Port Alberni in Brits Columbia, zeiden eerder dat McLeod en Schmegelsky ‘absoluut geen types zijn om brute moorden te plegen.’