Volledig scherm
Foto ter illustratie. © AP

‘Koala gaat de orang-oe­tan achterna’

De baas van het Wereld Natuur Fonds (WWF) heeft persoonlijk een brandbrief naar de Australische regering gestuurd waarin hij waarschuwt dat de koala dreigt uit te sterven. Er is volgens hem dringend actie nodig om het nationale knuffeldier van Australië en de bossen waarin het leeft te beschermen.

‘De koala wordt met uitsterven bedreigd. Doe er wat aan.’ In zijn brief waarschuwt Pavan Sukhdev de nationale regering van Australië en de regering van de Australische staat Nieuw-Zuid-Wales dat de koala hetzelfde lot staat te wachten als de oerang-oetan. ,,Dat bedreigde dier staat inmiddels synoniem voor de vernietiging van de regenwouden op Borneo en Sumatra. Mensen en natuurorganisaties over de hele wereld trekken nu parallellen met de koala, die vanwege de ongebreidelde ontbossing ook op weg is om uit te sterven’', aldus Sukhdev. ,,Het zijn allebei iconische dieren en de dreigende verdwijning van beide soorten is een enorme zorg, niet alleen voor mij maar voor iedereen in de wereld’', lichtte hij toe aan het Australische SBS News. 

Uitsterven

null

null

Het Wereldnatuurfonds maakte medio vorig jaar in een studie bekend dat - als de ontbossing in Nieuw-Zuid-Wales in dezelfde snelheid doorgaat als in 2017-2018 - de koala in 2050 zou kunnen zijn uitgestorven. Momenteel zouden er in de Australische staat nog zo'n 15.000 à 28.000 koala's leven, twee derde van het aantal koala's twintig jaar geleden. Ook in de staten Queensland, Victoria en Zuid-Australië leven koala's, maar de het WWF maakt vooral een punt van de ontbossing in Nieuw-Zuid-Wales.

Sukhdev neemt de situatie erg serieus. Het is pas de tweede keer, sinds zijn aantreden in 2017, dat hij regeringsleiders persoonlijk aanspreekt actie te ondernemen. ,,Er rust een grote verantwoordelijkheid op de schouders van deze twee regeringen.’’ Sukhdev hoopt onder meer dat Australië boeren zullen steunen om een deel van hun land te reserveren voor de koala.

De Australische regering heeft volgens lokale media laten weten dat ,,de regering absoluut gecommitteerd is aan het beschermen van bedreigde diersoorten’’. Er is een nationaal herstelplan in ontwikkeling dat eind 2019 klaar zou moeten zijn. 

Volledig scherm
Een koala in Adelaide, Australië, krijgt wat te drinken. © REUTERS
 1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 2. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.