Volledig scherm
Salih Muslim © AFP

Kobani is uitgegroeid tot symbool voor democratie

'Ik beloof het u, Kobani zal niet vallen en dat geldt ook voor andere steden in Noord-Syrië.' Die belofte werd zondag in Amsterdam gedaan door Salih Muslim, voorzitter van de Democratische Eenheidspartij (PYD) en daarmee de belangrijkste politicus in het Koerdische deel van Syrië.

Hij is vol vertrouwen dat de Koerden de Noord-Syrische stad kunnen behouden in de strijd met IS (Islamitische Staat), zeker nu het voorheen zo verdeelde volk in het Midden-Oosten zich door het verzet in Kobani één voelt. 'Peshmerga's (Iraaks-Koerdische strijders) vechten zij aan zij met Syrische Koerden. Dat was voorheen ondenkbaar'', legde hij uit.

Kobani is inmiddels uitgegroeid tot een symbool. 'Dit is een strijd voor de mensheid, voor onze idealen. Voor de democratie en voor vrijheid'', zei Muslim. Die democratie wil hij uiteindelijk uitrollen over het hele Midden-Oosten. Een aparte Koerdische staat is daar wat hem betreft niet voor nodig. 'Wij willen een Syrië waarin alle verschillende bevolkingsgroepen samen besturen'', aldus de PYD-leider.

Maar vooralsnog houden in het Koerdische deel van Syrië, waar Kobani in ligt, 'barbaarse'' IS-strijders huis. Die opereren volgens Muslim overigens niet op zichzelf. 'Wij zien IS als een instrument van machthebbers die de regio willen destabiliseren'', klinkt het. Tegelijk noemt Muslim die machthebbers bewust niet bij naam, al wees hij zondag omfloerst naar de Syrische leider Assad en de Turkse regering. Die regering wil bovendien het Syrische deel van Koerdistan 'etnisch zuiveren'', zei Muslim. Om daar snel aan toe te voegen dat hij en zijn partij 'niets tegen de Turken hebben en veel vrienden hebben in Turkije''.

Terwijl de Koerden - mannen en vrouwen, zo benadrukte Muslim - strijden, zou de internationale gemeenschap moeten voorkomen dat IS steun krijgt. Bij die gemeenschap vindt Muslim sinds de strijd tegen IS begon steeds meer gehoor. 'De coalitie heeft iemand op de grond nodig en er was niemand anders dan wij. Vandaar dat ik ook hier ben. Mensen luisteren nu naar ons verhaal, dat was twee of drie jaar geleden niet zo. Vandaar dat ik ook positief ben over de toekomst van de Koerden."

Die toekomst gloort als IS wordt verslagen. Tot die tijd hebben Koerden medische middelen nodig, betere wapens en andere steun. En ook Nederland zou daarbij kunnen helpen. 'Bovendien reizen er allerlei mensen vanuit Europa naar Syrië om te vechten tegen ons. Ook de Nederlandse overheid zou er alles aan moeten doen om dat te voorkomen'', vindt Muslim.

  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”