Volledig scherm
Penka, de Bulgaarse koe die uit de EU dwaalde © Change.org

Koe die per ongeluk de EU uit liep moet nu dood

Een avontuurlijke Bulgaarse koe veroorzaakt een hoop commotie. Koe Penka was de grens over gedwaald, op zoek naar groener gras bij de buren in Servië. Maar omdat Servië geen lid is van de EU, dreigt het drachtige dier nu te worden afgemaakt. 

Penka was half mei in het zuidwesten van Bulgarije wat van de kudde afgedwaald en over de grens in de Servische weide beland. Eigenaar Ivan Haralampiev wilde haar terughalen, maar stuitte bij de grens op een staaltje bureaucratie. Volgens Europese regels mag een dier dat buiten de EU is geweest, niet meer worden teruggevoerd.

Veel Bulgaren zijn verontwaardigd dat Penka door een dergelijke regel aan haar einde komt. ,,We zullen zien of er een uitzondering kan worden gemaakt'', beloofde de minister van Landbouw. Internationaal zetten dierenvrienden en politici zich inmiddels in om Penka van de slacht te redden. Een petitie om de koe in leven te houden is al bijna 13.000 keer ondertekend. 

  1. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.