Volledig scherm
Penka de koe. © AFP

Koe die per ongeluk EU uit
liep mag tóch blijven leven

De Bulgaarse koe Penka mag tóch blijven leven na haar tripje naar een weiland in Servië. Het rund had de EU-grenzen overschreden en volgens de wetgeving mag een dier dan niet worden teruggevoerd. Een spuitje leek onvermijdelijk, maar de Bulgaarse autoriteiten maken een uitzondering.

Een dierenarts heeft namelijk uitgesloten dat de drachtige Penka ziektes heeft opgelopen in Servië. Ze mag daarom terugkeren naar haar vertrouwde kudde.

Penka verliet de groep runderen half mei, op weg naar groener gras aan de andere kant van de grens. Eigenaar Ivan Haralampiev wilde haar terughalen, maar stuitte bij de grens op een staaltje bureaucratie. Volgens Europese regels mag een dier dat buiten de EU is geweest absoluut niet terugkeren. ,,Wij beslissen daar niet over'', aldus een dierenarts van de Bulgaarse overheid tegen persbureau AFP. ,,We voeren enkel de regels uit Brussel uit.''

Veel mensen trokken zich het lot van Penka aan, onder wie ex-Beatle Paul McCartney. De Britse krant Daily Telegraph startte een petitie, die duizenden keren werd ondertekend. ,,We zullen zien of er een uitzondering kan worden gemaakt'', beloofde de Bulgaarse minister van Landbouw toen al.