Volledig scherm
Strijders van ISIS © anp

Koerden luiden noodklok na snelle opmars IS-strijders

UpdateKoerden in Syrië hebben vandaag andere Koerdische partijen dringend om hulp gevraagd in de strijd tegen de extremisten van Islamitische Staat (IS). De oproep volgt op een snelle opmars van strijders van IS vlak bij de Syrische grensplaats Ayn al-Arab die in handen van Koerden is.

Een commandant van de Koerdische strijders daar, Öcalan Iso, zei dat hij alle mogelijke militaire hulp nodig heeft, ook van bijvoorbeeld de Koerdische Arbeiderspartij PKK. IS heeft volgens Iso 16 Koerdische dorpjes niet ver van de Turkse grens ten westen van Ayn al-Arab onder de voet gelopen. Daarbij beschikte IS over zware wapens, inclusief tanks, aldus de Koerdische zegsman.

De extremisten zouden nu ook Ayn al-Arab in het vizier hebben. De plaats ligt op de Turks-Syrische grens, ongeveer 120 kilometer ten noordwesten van de Syrische stad Raqqa. Raqqa geldt als de 'hoofdstad' van Islamitische Staat. IS is al langere tijd actief in het uiterste noorden van Syrië. Daar halen de verschillende strijdgroepen die na de opstand in 2011 tegen de Syrische president Bashar al-Assad zijn ontstaan, van over de Turkse grens strijders, wapens en bevoorrading.

Turkije wordt ervan beschuldigd niks tegen IS te ondernemen. De Turkse vicepremier Yalçin Akdogan heeft donderdag nog beklemtoond dat zijn land voorzichtig is omdat IS 49 Turken gijzelt.

PKK
De Koerdische Arbeiderspartij PKK in Turkije heeft jongeren in het overwegend door Koerden bewoonde zuidoosten van Turkije opgeroepen te strijden tegen de jihadisten van Islamitische Staat (IS) in het noorden van Syrië.

De jongeren in noordelijk Koerdistan, zoals de PKK het zuidoosten van Turkije noemt, moeten naar Ayn-al-Arab gaan en deelnemen 'aan het historische, eerbare verzet', schrijft de PKK in een verklaring op zijn website.


  1. Zus van in Kenia vermoorde oud-topman Philips zal begrafenis van broer niet bijwonen

    Zus van in Kenia vermoorde oud-top­man Philips zal begrafenis van broer niet bijwonen

    De in Kenia vermoorde Nederlander Tob Cohen (69) zal morgen begraven worden zonder dat zijn zus daarbij aanwezig is. Zij keerde gisteren terug naar Nederland, bevestigt een boezemvriend van de golfmagnaat en voormalig topman van Philips tegenover deze site. Cohens Keniaanse weduwe - hoofdverdachte in de zaak - hoopt toestemming te krijgen om de gevangenis te mogen verlaten voor de begrafenisplechtigheid.