Volledig scherm
Legervoertuigen van de Verenigde Staten steunen de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) in Hajin tijdens het gevecht om het laatste stukje IS-kalifaat. © AFP

Koerden veroveren laatste stad in voormalig IS-kalifaat

Met de verovering van Hajin in Syrië verliest Islamitische Staat zijn laatste stedelijke bolwerk. Daarmee is na drie jaar felle strijd, in het bijzonder van Koerdische strijders, het kalifaat van de kaart gegumd.

De aanval op het laatste stukje kalifaat was lastig. Pas na drie maanden van bloedige gevechten braken de Syrische Democratische Strijdkrachten met Amerikaanse en Iraakse steun het verzet van Islamitische Staat in Hajin. Met de val van het stadje komt er na drie jaar een einde aan de ambitie van IS om met een kalifaat heel de wereld te veroveren.

De inname van het stadje aan de Eufraat, op 30 kilometer van de grens met Irak, is de kroon op het werk van vooral de Koerdische strijders, geleid door de YPG-militie. Zij leverden veruit de grootste bijdrage aan het offensief tegen IS. Een strijdmacht van 17.000 Koerden veroverde dorp na dorp in het onherbergzame Syrische gouvernement Deir Ezzor. Ze kregen hulp van Amerikaanse elitetroepen en luchtmacht. Het Iraakse leger gaf artilleriesteun vanaf de andere kant van de grens.

Grote verliezen

De verliezen aan beide kanten waren groot. De Syrische Democratische Strijdkrachten verloren vijfhonderd man, Islamitische Staat ongeveer negenhonderd. Er vielen ook slachtoffers te betreuren onder de burgerbevolking. Ten minste 320 mensen verloren het leven, de meesten bij luchtaanvallen ter ondersteuning van de grondtroepen.

Volgens de overwinnaars is IS nu veroordeeld tot een guerrillaoorlog vanuit afgelegen dorpjes in de met rotsen bedekte woestijn in het grensgebied. Kolonel Sean Ryan, woordvoerder van de coalitie, spreekt van een mijlpaal, ,,De terroristen hebben nergens controle meer over grote groepen mensen. Ze lopen op hun laatste benen, maar de strijd is niet over. Ze kunnen nog altijd toeslaan met gecoördineerde aanvallen.’’

Quote

Ze lopen op hun laatste benen, maar de strijd is niet over.

Sean Ryan, Kolonel en woordvoerder coalitie

In en rond Hajin zetten de Koerdische strijders nu alles op alles om de laatste verzetshaarden van IS te breken. Naar schatting 5000 IS-strijders onder wie 2000 Arabische en Europese terroristen, weigeren zich over te geven. Zij bieden nog verzet vanuit grotten en een tunnelstelsel waar ook hun gezinnen zich schuil zouden houden. IS beschikt ook nog over schuilplaatsen ten westen van de Eufraat, waar het Syrische leger en zijn bondgenoten het voor het zeggen hebben.

Volgens Donald Trump zal er ‘over een maand in de regio geen IS-strijder meer te vinden zijn’, maar dat vinden Syrische en Iraakse overwinnaars ‘erg voorbarig’. Na de val van Hajin dringt zich vooral de vraag op waar IS-leider Abu Bakr al-Bagdadi zich ophoudt. Er zijn aanwijzingen dat hij zich ook in Hajin schuilhield. De kans bestaat dat hij zich bevindt onder de laatste 5000 IS-strijders in de Syrische woestijn. Er wordt ook rekening mee gehouden dat hij al uit oost-Syrië naar Irak is gevlucht en ondergronds is gegaan. Abu Bakr al-Bagdadi liet voor het laatst van zich horen in augustus. IS publiceerde toen via hun mediakanaal al-Furqaan een audio-opname van ruim 45 minuten. Al-Baghdadi begon zijn speech door moslims te feliciteren met het Offerfeest en riep zijn volgers op ‘vol te houden’.

Volledig scherm
Legervoertuigen van de Verenigde Staten steunen de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) in Hajin tijdens het gevecht om het laatste stukje IS-kalifaat. © AFP
 1. Bekende Maltezer zakenman ‘tijdens vlucht’ van luxe jacht gehaald in moordzaak journaliste

  Bekende Maltezer zakenman ‘tijdens vlucht’ van luxe jacht gehaald in moordzaak journalis­te

  Het onderzoek naar de moord op een van de bekendste onderzoeksjournalisten van Malta bevindt zich in een stroomversnelling. Gisteren werd bekend dat de ‘regelaar’ van de bomaanslag op Daphne Caruana Galizia was aangehouden, iemand die bovendien stelde het brein achter de moord te kunnen aanwijzen. Vandaag volgde de aanhouding van een bekende zakenman van het eiland. Yorgen Fenech werd in alle vroegte door het leger op zijn luxe jacht aangehouden toen hij Malta probeerde te ontvluchten.
 2. Zoon van oud-bondspresident Duitsland doodgestoken in privékliniek
  Update

  Zoon van oud-bondspresi­dent Duitsland doodgesto­ken in privékli­niek

  Fritz von Weizsäcker, de 59-jarige zoon van de voormalige president van de Bondsrepubliek Duitsland, is gisteravond doodgestoken. Dat gebeurde terwijl de gastro-enteroloog een lezing hield in een Berlijnse privékliniek. Plotseling stormde een man naar voren die meermaals op hem instak met een mes. Reanimatiepogingen mochten niet baten. De dader zou volgens de onderzoekers in een psychose hebben gehandeld en hen hebben verteld de arts te hebben vermoord ,,om wraak te nemen op de familie von Weizsäcker’’.