Hevrin Khalaf
Volledig scherm
Hevrin Khalaf © Facebook

Koerdische politica geëxecuteerd in Syrië

Bij de militaire aanval van Turkije in Noord-Syrië zijn verschillende doden en gewonden gevallen. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zouden negen burgers om het leven gekomen zijn, onder wie Hevrin Khalaf, een Koerdische politica. 

,,De negen burgers werden op verschillende momenten ten zuiden van de stad Tal Abyad geëxecuteerd’’, zo meldt het Syrische Observatorium dat doorgaans bekendstaat als goed geïnformeerd.

Koerdische troepen melden dat de 35-jarige Khalaf net als verschillende andere burgers uit haar auto gesleurd en vervolgens geëxecuteerd werd door pro-Turkse rebellen.  Khalaf was de secretaris-generaal van de partij Toekomst Syrië. ‘Dit is een duidelijk bewijs dat Turkije misdaden begaat tegen ongewapende burgers’, reageerden de Syrische Democratische Strijdkrachten in een verklaring. De VS noemen berichten over de moord op Khalaf zeer verontrustend.

Sinds de Turkse inval wordt de Koerdische militie YPG, die de Amerikanen hielp terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) te bestrijden, bestookt vanuit de lucht en zijn gevechten gaande in de grensstad Ras al-Ain. De Turkse militairen worden gesteund door Syrische milities en strijden tegen de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), waarin de Koerdische milities zijn verenigd.

Het Turkse leger claimt de stad te hebben ingenomen, de SDF spreekt dat tegen en meldt dat de tegenstander wordt teruggeslagen. Duizenden Syrische burgers zijn al op de vlucht geslagen voor het oplaaiende geweld.

‘Etnische zuivering’

De Turkse president Erdogan stelt dat de inval is bedoeld om een ‘veilig’ gebied in te stellen waar Syrische vluchtelingen, die nu nog in Turkije verblijven, naar terug kunnen keren. En – waarschijnlijk belangrijker voor de president – ‘Operation Peace Spring’ is volgens hem gericht tegen ‘terroristen’ van de PKK/YPG en IS in Noord-Syrië. Maar volgens critici komt het plan neer op etnische zuivering. Het noordoosten van Syrië is grotendeels Koerdisch. De Koerden zouden moeten plaatsmaken voor Syrische vluchtelingen uit Turkije, voornamelijk Arabieren die helemaal niet uit dit gebied komen. 

De aanval van Turkije doet veel mensen denken aan de bittere Turkse erfenis in de Koerdische enclave Afrin. Aan Turkije gelieerde rebellen hebben daar vorig jaar historisch en cultureel erfgoed van de Koerden verwoest, huizen in beslag genomen en hen ontvoerd voor losgeld. Duizenden mensen kwamen bij de verovering van Afrin om het leven.

,,Het maakt niet uit wat andere landen zeggen, wij zullen niet stoppen”, reageerde Erdogan gisteren op ‘dreigementen’ en kritiek van andere landen.

Kijk hier naar beelden van de Turkse inval in het noorden van Syrië: