Koeweiti’s in vijf sterrenquarantaine hebben waslijst aan klachten
Het vlees is te vet, het eten heeft geen smaak en het personeel is te traag met het verwijderen van koffievlekken. Ziehier enkele van een reeks klachten van Koeweitse expats die in quarantaine zitten in vijf sterrenhotels in hun emiraat na terugkeer uit het buitenland. Dit om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan.
Delen per e-mail
De eerste groep van in totaal zo’n 60.000 Koeweiti’s uit onder meer Duitsland, Egypte, Italië, Iran en Libanon keerde twee weken geleden terug naar het vaderland. Ze moesten verplicht in quarantaine in vijf sterrenhotels alvorens te kunnen terugkeren in de samenleving in de woestijnstaat. Die telt al ruim zevenhonderd besmettingsgevallen en één coronadode.
Het eten is niet te eten omdat het geen smaak heeft. We gooien het dan ook weg
Ondanks hun uiterst luxueuze onderkomens klagen sommige van hen over hun quarantaineaccommodatie. ,,Beste minister van Financiën, het eten is niet te eten omdat het geen smaak heeft. We gooien het dan ook weg’’, verklaarde een Koeweitse met bedekt gezicht in een online geüploade video. ,,We zijn emotioneel moe en onze gezondheid gaat achteruit omdat het eten niet voedzaam is. Ze serveren ons salade zonder dressing en al het andere is ook droog’’, voegde de vrouw eraan toe terwijl ze naar de dienbladen in haar hotelkamer keek.
De klachten van de vrouw veroorzaakten online grote ophef en verontwaardiging. Veel mensen vinden dat de klaagster dankbaar moet zijn. ,,Ik verbleef een week in het ziekenhuis bij mijn zieke moeder en klaagde geen seconde terwijl ik louter brood met kaas at’’, reageerde een twitteraar. Een ander uploadde beelden van mensen in een ontwikkelingsland die in de rij staan om water te drinken. ,,Ik wou dat ze zagen hoe wij onze koelkast openen om het merk water te kiezen dat we willen. God, ontzeg ons je vrijgevigheid niet’’, luidde het sarcastische onderschrift.
Roomservice
Kunnen jullie alsjeblieft geduld hebben? Er zijn doktoren die drie dagen niet hebben geslapen
Een van de vijf sterren quarantaineonderkomens is het Al-Kout Beach Hotel, dat er prat op gaat dat het een ‘directe toegang heeft tot een prachtig privéstrand’. Desondanks klaagt een Koeweitse man in een video over zijn bagage die niet aankwam op zijn hotelkamer, die hij omschrijft als klein met ‘het bed vastgelijmd aan de kast’. In een andere video klaagt een vrouw dat het vlees dat wordt geserveerd ‘veel te vet’ is. Weer een andere Koeweitse vindt dat het te lang duurt voordat de roomservice ‘een koffievlek op de bank verwijdert’.
De Koeweitse volksvertegenwoordiger Ahmad Nabil al-Fadhel riep de klagers op om geduld te hebben. ,,Het komt heel vaak voor dat de gootsteen is verstopt of dat er andere problemen zijn in de hotelkamers. Dit omdat er weinig voorbereidingstijd tijd was”, benadrukte hij vanuit zijn quarantaineonderkomen na terugkeer uit Spanje. ,,Kunnen jullie alsjeblieft geduld hebben? Er zijn doktoren die drie dagen niet hebben geslapen.’’
Celstraf en boetes
Buiten het in quarantaine plaatsen van terugkeerders in luxe hotels, heeft Koeweit strikte maatregelen genomen om de pandemie in te dammen. Al ruim honderd Koeweiti's zijn vervolgd wegens het overtreden van de avondklok van zonsondergang tot zonsopkomst of van de quarantaineregels. Overtreders riskeren een gevangenisstraf van maximaal zes maanden of een boete van 10.000 dinar (bijna 30.000 euro).
Iedereen die schuldig wordt bevonden aan het opzettelijk verspreiden van het virus, kan worden veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en een boete van 30.000 dinar (ongeveer 88.000 euro). De regering heeft ook laten weten dat ze online sarcasme of het belachelijk maken van de regels niet zal tolereren.
30 procent
Koeweit, dat 2,7 miljoen vaten olie per dag oppompt, heeft een staatsfonds van meer dan 600 miljard dollar (ruim 500 miljard euro). Het gemiddelde inkomen per hoofd van de bevolking is 70.000 dollar per jaar (ruim 64.000 euro), een van de hoogste in wereld. Veel van de 1,5 miljoen rijke inwoners, die slechts 30 procent van de bevolking vertegenwoordigen, zijn gewend aan een luxueus leven, vaak in Europa, waar sommigen prachtige villa's bezitten of in de meest luxe hotels verblijven.
Voor Koeweiti's die in quarantaine moeten, maar niet tot de bevoorrechte groep expats behoren, zijn er speciale isolatiecentra ingericht, zo is te zien op beelden op sociale media. Het gaat om barakken voorzien van alle gemakken en televisie en wifi.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Oplettende serveerster helpt mishandelde jongen (11); ouders gearresteerd
Een oplettende serveerster heeft in Orlando, in de Amerikaanse staat Florida, een 11-jarige jongen gered die door zijn stiefvader en moeder zwaar mishandeld werd. Toen de familie het restaurant bezocht waar zij werkte, viel haar oog op de schrammen en blauwe plekken bij de jongen. Ook viel het haar op dat de jongen als enige geen eten kreeg. Achter de rug van ouders om vroeg ze het kind via een briefje of hij hulp nodig had. Toen het jongetje instemmende knikte, schakelde ze de politie in. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
PREMIUM
Dit stel zit al weken vast in Saoedi-Arabië: ‘Er zijn hier te weinig Nederlanders voor een vlucht’
SAUDI-ARABIË - Voor het werk vertrokken Pieter van Kemenade (30) en Renée van der Westen (30) begin maart naar Saoedi-Arabië. De trip zou twee weken duren, maar een thuiskomst is nog niet in zicht. -
PREMIUM
VIDEO Deelstaatpremier verkozen tot CDU-leider, nu in de race voor opvolging Merkel
Na vijftien jaar door vrouwen te zijn geleid, heeft Duitslands grootste regeringspartij CDU weer een man als voorzitter. De 1001 gedelegeerden kozen Armin Laschet (59) vanmorgen als nieuwe leider tijdens een digitale partijdag. De minister-president van de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW) maakt grote kans om ook bondskanselier te worden.
-
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
PREMIUM
El Jebli zit ‘vast’ in de woestijn: ‘Hoge boetes zijn hier keihard nodig’
Youssef El Jebli zit ‘opgesloten’ in Saoedi-Arabië. De ex-voetballer van De Graafschap mag het land niet uit en zit vooral binnen door de verruimde avondklok. -
Ondergrondse schuilplaats ontdekt bij Hamburg: mogelijk van terreurgroep RAF
In een bos vlakbij Hamburg hebben groenarbeiders een ondergrondse schuilplaats met een ingegraven vat ontdekt. In de ruimte bevonden zich spullen die mogelijk overblijfselen zijn van de voormalige Duitse terreurgroep Rote Armee Fraktion (RAF), melden Duitse media.