Volledig scherm
Deelnemers aan een betoging tegen de komst van een asielzoekerscentrum staan tegenover de politie. De burgemeester van Enschede gaf opdracht de betoging te stoppen © anp

Komst omstreden azc Enschede afgeblazen

De komst van het omstreden asielzoekerscentrum op het Eschmarkerveld in Enschede is afgeblazen. Dat maakte de gemeente vanmiddag bekend. Er zouden zeshonderd mensen worden gehuisvest in het nog te bouwen azc, maar de opvang is volgens het COA door de verminderde instroom van vluchtelingen niet meer nodig.

Volledig scherm
Bij het Eschmarkerveld in Enschede, waar een asielzoekerscentrum is gepland, hadden onbekenden varkenskoppen achtergelaten © anp

Gemeente Enschede heeft eerder laten weten een schadeclaim van enkele tonnen te overwegen als de komst van het azc niet doorgaat. Enschede wil dat de kosten dan voor de rekening van de staatssecretaris komen. ,,De gemeente heeft allerlei voorbereidende kosten gemaakt", liet een gemeentewoordvoerster eerder aan de Newsroom weten.

Te denken valt aan kosten voor het organiseren van inspraakavonden of het opstellen van plannen en vergunningen. ,,Welke kosten daar precies onder vallen, kunnen we nu niet zeggen. Dat zoeken juristen voor ons uit. Het gaat in elk geval om een bedrag van enkele tonnen."

De woordvoerster kan dus ook niet bevestigen of een claim ook huurpenningen omvat. Feit is dat in de overeenkomst voor azc Eschmarkerveld is afgesproken dat het COA in elk geval zeven jaar huur betaalt, ongeacht hoe lang het asielzoekerscentrum er zal staan. Het totale huurbedrag voor zeven jaar is 350.000 euro.

Of de gemeente daadwerkelijk een schadeclaim indient is nog niet duidelijk. Ministerie van Veiligheid en Justitie heeft in ieder geval een regeling voorbereid voor de vergoeding van de voorbereidingskosten. De gemeente wordt gevraagd een opgave te doen van de gemaakte kosten.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

Geen draagvlak
Er is veel te doen geweest over de komst van het asielzoekerscentrum op het Eschmarkerveld. Zo was er vrijwel geen draagvlak onder omwonenden voor de opvang. Gevolg: verschillende protestacties in de stad waarbij de gemoederen af en toe hoog opliepen.

Tegenstanders van het azc verenigden zich in de actiegroep DTG. In eerste instantie stond dit voor 'Dolphia Tegen Gemeente', maar dit veranderde later in 'Demonstranten Tegen Gemeente'.

De groep is volgens kenners een 'extreemrechtse club'. Onder meer vanwege leden met een achtergrond bij andere groeperingen als de NVU en de confrontaties met tegendemonstranten. De groep ontkende dit en leden bestempelden zichzelf slechts als 'bezorgde burgers'.

De actiegroep heeft hun stem meerdere keren laten horen tijdens demonstraties in de binnenstad, waarmee Enschede vaak het landelijk nieuws haalde. De groep, met honderden aanhangers, is in maart dit jaar opgeheven.

Op 27 februari van dit jaar gooiden mannen twee molotovcocktails naar de Marokaanse moskee aan de Emmastraat in Enschede. Ook dit bleek later een protestactie te zijn tegen de komst van asielzoekers. Tegen de verdachte brandbomgooiers Danny H. (24), Marco H. (36), Ronald M. (35), Jeroen B. (35) en Raymond S. (34) eiste officier van justitie Jeroen Kuipers afgelopen vrijdag ieder vier jaar gevangenis, met een voorwaardelijk deel. Hij vindt bewezen dat het gooien van twee molotovcocktails een terroristisch oogmerk had.

Stekker eruit
Na maanden van onduidelijkheid over de komst van het azc is het draagvlak onder omwonenden de laatste tijd helemaal verloren. De omwonendencommissie is de onduidelijkheid beu en heeft bij monde van voorzitter Dick Buursink het college eerder deze maand al opgeroepen om de stekker eruit te trekken.

De commissie wil in plaats daarvan dat de gemeente zich concentreert op het huisvesten van statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) en desnoods de leegstaande noodopvang aan de Getfertsingel aan te houden. De omwonendencommissie heeft nog niet gereageerd op het laatste nieuws.

Vorige week werd bekendgemaakt dat ook het asielzoekerscentrum in Raalte er niet komt. In Raalte zouden volgens de plannen 700 vluchtelingen worden opgevangen. Na een jaar zou dat aantal kunnen worden uitgebreid naar maximaal 950.

Volledig scherm
© anp
  1. ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederlandse (18) bewerkt slachtoffer met gebroken fles

    ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederland­se (18) bewerkt slachtof­fer met gebroken fles

    In het populaire ski-oord Zell am See is vannacht een 18-jarige Nederlandse vrouw gearresteerd omdat ze een Oostenrijkse leeftijdgenoot zwaar mishandelde tijdens een volgens de politie ‘wild gevecht’. Het slachtoffer belandde zwaargewond in het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak en beslist daarna of de vrouw in voorlopige hechtenis blijft, melden Oostenrijkse media.