Volledig scherm
© anp

Komst van asielzoeker slokt alle tijd van politie op

De komst van vluchtelingen vreet zo veel capaciteit, dat de politie onderzoeken naar overvallen en straatroven al verschillende keren ter zijde heeft moeten schuiven. De vervolging van daders komt daardoor onder druk te staan, zegt plaatsvervangend korpschef Ruud Bik van de Nationale Politie.

Quote

Het kan zijn dat er aangifte wordt gedaan van een straatroof, waarbij het slachtof­fer de dader goed heeft gezien, maar dat daar toch geen prioriteit aan wordt gegeven

Ruud Bik
Volledig scherm
Ruud Bik © anp

Vooral op plekken waar veel asielzoekers worden opgevangen, is het schipperen voor de politie. Inmiddels houden 1500 tot 2000 man zich bezig met de komst van vluchtelingen. Die inzet kan niet worden gebruikt voor het bestrijden van veelvoorkomende misdaad. Onderzoeken naar onder meer overvallen en straatroven blijven daardoor in sommige gevallen liggen. Eerder werden die door politie nog benoemd tot speerpunt, waar vol op ingezet werd. 

Ruud Bik zegt in een interview met deze krant: ,,Zo kan het zijn dat er aangifte wordt gedaan van een straatroof, waarbij het slachtoffer de dader goed heeft gezien, maar daar toch geen prioriteit aan wordt gegeven. Er is sprake van een verdringingseffect, waarvan de impact per eenheid verschilt.'' Het aanleveren van informatie aan het OM, op basis waarvan vervolging van daders kan plaatsvinden, komt daardoor ook onder druk te staan. 

Uit andere eenheden worden mensen ingezet om voor verlichting te zorgen op plekken waar de nood het hoogste is. ,,We kunnen ondersteuning geven, wanneer dat nodig is.'' Op dit moment gebeurt dat ook al, maar daardoor blijven over het geheel genomen minder mensen beschikbaar voor het bestrijden van onder andere straatroof en overvallen. ,,We hebben te maken met een enorm vraagstuk, waarbij we moeten improviseren.'' De misdaadcijfers tonen nog niet dat er zaken blijven liggen, zegt Bik. ,,Er is nog sprake van een daling van het aantal overvallen en straatroven.'' Maar de vraag is hoe zich dat ontwikkelt.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement