Volledig scherm
De kist van Florin Cioaba. © reuters

Koning der Zigeuners begraven

De zogenaamde Koning der Zigeuners is vrijdag begraven. Duizenden mensen kwamen af op de bijzetting van Florin Cioaba, die de Roma-gemeenschap in Roemenië leidde.

Cioaba overleed zondag op 58-jarige leeftijd aan een hartstilstand in Turkije, waar hij op vakantie was. Zijn kist werd vrijdag door rouwenden over een route van zeven kilometer door de stad meegedragen.

Steenhouwers waren de afgelopen week druk in de weer om zijn graftombe uit marmer te houwen. Op een appartementengebouw in zijn thuis Sibiu, in Transsylvanië, werd een grote banier met zijn beeltenis gehangen.

Cioaba nam het leiderschap over zijn gemeenschap in 1997 over van zijn vader, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gedeporteerd naar de Sovjet-Unie. Voor de begrafenis werd Florins oudste zoon Dorin gekroond als 'de internationale koning van de Roma'. Zijn jongere zoon Daniel kreeg de titel 'koning der Roemeense Roma' toebedeeld.

De zelfverklaarde vorst was een gedreven activist die zich sterk maakte voor onderwijs voor arme Roma-kinderen.

Cioaba werd tien jaar geleden internationaal bekend toen zijn destijds 12-jarige dochter weigerde zich te laten uithuwelijken en wegliep bij haar bruiloft. Na kritiek van de Europese Unie veranderde Cioaba van gedachte over kinderhuwelijken en begon hij de mensen in zijn gemeenschap aan te moedigen pas op hun 16e te trouwen.