Volledig scherm
© afp

Koning en wereldleiders 'diep getroffen' door ramp MH17

Koning Willem-Alexander heeft gereageerd op het vliegongeluk van vlucht MH17 in Oekraïne: 'Ik ben diep getroffen door het vreselijke nieuws over het neerstorten van vlucht MH17 boven Oekraïens grondgebied.'

Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
Barack Obama. © afp
Volledig scherm
Vladimir Poetin. © AFP

'Net als de rest van Nederland volgen mijn echtgenote en ik het nieuws op de voet en hopen wij dat snel meer duidelijk wordt.

Wij leven intens mee met familie, vrienden, collega's en bekenden van de slachtoffers en met hen die nog in onzekerheid zijn of hun geliefden aan boord van het toestel waren,' aldus Koning Willem-Alexander in de verklaring.

De vliegtuigcrash van toestel MH017 van Malaysian Airlines heeft wereldwijd tot geschokte reacties geleid.
 
Barack Obama werd meteen ingelicht over de crash. Dat werd mogelijk gedaan door de Russische president Vladimir Poetin, met wie de Amerikaanse president toevallig telefoneerde over sancties vanwege de crisis in de Oekraïne. Volgens verschillende berichten kwamen juist tijdens het gesprek de eerste meldingen binnen over het incident.
 
Obama sprak tijdens een bezoek aan de staat Delaware voor het eerst in het openbaar over de crash. Hij wijdde er slechts een paar zinnen aan. De president staat erom bekend dat hij pas uitvoerig ergens op wil reageren als hij over meer informatie beschikt. Hij dankt er de bijnaam 'No drama Obama' aan. Hij sprak van een 'vreselijke tragedie' en zei dat er onderzocht werd of er Amerikanen aan boord waren. Volgens verschillende Amerikaanse media zouden er 23 Amerikanen in het vliegtuig zitten.
 
Vladimir Poetin bracht zijn 'diepste condoleances' over aan de Maleisische premier Najib Razak.  Razak zei op zijn beurt 'geschokt' te zijn door de gebeurtenis en kondigde direct een diepgravend onderzoek aan. De Briste premier David Cameron zei 'geschokt en verdrietig' te zijn na het horen van het nieuws. Mogelijk zaten er 5 tot 10 Britten in het vliegtuig. De Franse minister van Buitenlandse Zaken meldde dat er mogelijk minstens 4 Fransen aan boord waren. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders bracht zijn condoleances over aan zijn Nederlandse collega Timmermans. Mogelijk zaten er ook enkele Belgen in het toestel.
 
De invloedrijke Amerikaanse senator John McCain reageerde geschokt op het nieuws. Hij zei dat als het inderdaad waar is dat het toestel is neergehaald door separatisten of dat het een gevolg is van een Russische actie, de veroorzakers 'naar de hel moeten om te betalen'. Volgens McCain heeft het incident de kenmerken van een 'tragische fout' door iemand met de capaciteit om een vliegtuig neer te halen.

'Op basis van de laatste weken weten we dat het zowel de Russen als de separatisten daartoe in staat zijn.' Officials van het Amerikaanse ministerie van Defensie stelden dat de statements van pro-Russische separatisten die verantwoordelijkheid claimden met een korreltje zout genomen dienen te worden, omdat ze mogelijk bedoeld zijn als afleiding van Russische verantwoordelijkheid.
 
Rusland
Eliot Engel van de commissie Buitenlandse Zaken van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zei dat als Rusland verantwoordelijk zou blijken, dat de NAVO diep moet nadenken over de status van Rusland binnen de organisatie. ,,Het zou zeer, zeer ernstig zijn.''
 
Vliegtuigbouwer Boeing uit Chicago meldde dat 'onze gedachten en gebeden uitgaan naar diegenen aan boord van MH17 en hun families en geliefden. De Amerikaanse vliegtuigbouwer zegt dat experts klaarstaan om assistentie te verlenen.
 
Luchtvaartmaatschappijen wereldwijd reageerden ook geschokt. Qatar Airways stelde diep mee te leven en zei te willen helpen waar mogelijk. Luchtvaartmaatschappij Emirates liet een toestel onderweg naar Kiev terugkeren naar Dubai.