Volledig scherm
Koningin Máxima is maandagmorgen in het kantoor van de VN in Islamabad begonnen aan haar driedaagse werkbezoek aan Pakistan. © ANP

Koningin Máxima brengt werkbezoek aan Pakistan

Koningin Máxima is vandaag begonnen aan haar werkbezoek aan Pakistan, als speciaal pleitbezorger van de VN. De regering heeft haar om advies gevraagd over het verbeteren van toegang tot financiële diensten voor de bevolking. 

Slechts 21 procent van de volwassenen heeft die toegang; van de vrouwen slechts 7 procent. Dat is een van de laagste scores ter wereld. De koningin werkt op haar eerste dag in Islamabad een hele reeks vergaderingen af, waarbij ze zich op de hoogte wil stellen van de situatie in Pakistan wat betreft de toegang tot bijvoorbeeld bankrekeningen, verzekeringen en leningen. Dinsdag spreekt ze met de gouverneur van de centrale bank, met premier Imran Khan en president Arif Alvi.

Koningin Máxima bezoekt Pakistan in haar functie als speciaal pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Dat moest voorafgaand aan haar komst extra worden benadrukt. Pakistaanse media hadden eerder al uitgebreid uitgepakt met het ‘koninklijk bezoek’ uit Nederland. De komst van Máxima zou de onderlinge betrekkingen en het toerisme verbeteren, en de koningin zou zelfs in de bres springen voor Kashmir. Dat beeld is inmiddels bijgesteld. In nieuwsuitzendingen op televisie werd gisteren en vandaag de reden van haar bezoek uitgelegd.

Ongepast

Máxima kreeg zondag wel een scherpe aanval te verduren van PVV-leider Geert Wilders. Die sprak van een ‘ongepast bezoek’. Hij vond het ‘een beetje heel erg dom’ dat de koningin ‘terreurstaat Pakistan bezoekt’, kort nadat een tegen hem uitgesproken fatwa is herhaald.

  1. Toeschouwer gearresteerd voor maken van apengebaren naar United-speler Fred

    Toeschou­wer gearres­teerd voor maken van apengeba­ren naar Uni­ted-spe­ler Fred

    De derby tussen de twee voetbalgrootmachten uit Manchester werd gisteravond ontsierd door racisme. Tijdens de wedstrijd Manchester City-Manchester United (1-2) maakte een toeschouwer apengebaren in de richting van United-speler Fred. Ook werden er aanstekers en munten richting Fred en zijn teamgenoot Jesse Lingard gegooid. Inmiddels is de 41-jarige man gearresteerd door de politie op verdenking van racistisch gedrag.