‘Koningshuis wist van omstreden onderzoek naar Julio Poch’
Leden van het koningshuis zijn al in een vroeg stadium op de hoogte gesteld van het omstreden politieonderzoek naar Transavia-piloot Julio Poch. Dat melden het NPO Radio 1-programma Bureau Buitenland en RTL Nieuws op basis van een verslag van een Nederlandse politieliaison dat vorige week boven water kwam en dat minister Grapperhaus weigert aan de Tweede Kamer te geven.
Nog voor de eerste getuigenverhoren eind 2008 plaatsvonden in de zaak tegen de Argentijnse Nederlander, was de koninklijke familie al geïnformeerd, zo blijkt uit onderzoek van Bureau Buitenland en RTL Nieuws.
De nieuwsorganisaties kregen inzage in een deel van dit ‘journaal’ van de liaison (een Nederlandse agent ter plaatse die helpt met opsporing en rechtshulpverzoeken). Het is de eerste keer dat een officieel overheidsdocument bericht over het koningshuis in de zaak-Poch.
Het is zeer ongebruikelijk dat het koningshuis wordt geïnformeerd over een strafrechtelijk onderzoek. Tweede Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Michiel van Nispen (SP) willen daarom opheldering van minister Grapperhaus en eisen dat hij het stuk naar de Tweede Kamer stuurt.
Jorge Zorreguieta
In het betreffende verslag van 31 januari 2008 beschrijft de liaison wat hij samen met zijn collega heeft uitgevoerd tijdens hun eerste dienstreis naar Argentinië. Zo hadden ze onder meer een gesprek met de Nederlandse ambassadeur in Argentinië. Deze gaf in het gesprek aan dat ‘hij de gevoeligheid van het onderzoek naar Poch erkent, maar dat het koningshuis er toch vrij makkelijk insteekt’. Namelijk: ‘Goed is goed, fout is fout'. De ambassadeur vertelde in het gesprek ook dat hij net een maand lang de koninklijke familie ‘op bezoek’ had gehad. Hieruit blijkt dat zij dus al eerder wisten van het onderzoek naar Poch dan tot nu toe bekend was.
Het stuk is pikant, omdat Julio Poch ervan werd verdacht als marinepiloot in dienst van de Argentijnse militaire junta oppositieleden levend uit vliegtuigen te hebben gegooid. Jorge Zorreguieta, de vader van koningin Maxima, was toen minister in dat regime. Zorreguieta werd nooit vervolgd, terwijl Poch in 2009 met hulp van Nederland – slechts op basis van geruchten - werd gearresteerd in Spanje en later uitgeleverd aan Argentinië. Daar zat hij acht jaar in voorarrest voordat hij eind 2017 op alle punten werd vrijgesproken.
Opdracht tot onderzoek
Volgens RTL en Bureau Buitenland meldt het document verder dat de toenmalige minister van Justitie, Ernst Hirsch Ballin, zelf heeft aangedrongen op onderzoek naar Poch, hoewel de politie in die fase weinig zag in de aantijgingen tegen de piloot.
Dat staat dan weer lijnrecht tegenover wat de oud-minister enkele maanden geleden onder ede verklaarde bij de rechter in een schadeprocedure die Poch tegen de Nederlandse staat wil beginnen. Daar zei Hirsch Ballin namelijk dat hij nooit opdracht heeft gegeven voor het onderzoek naar Poch.
Bekijk in onderstaande playlist onze best bekeken video's van dit moment:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit gebeurde er vannacht
Evacuatie gewonde soldaten uit Azovstal en Poetin bemoeit zich met militaire strategie
Meer dan 260 gewonde Oekraïense soldaten zijn geëvacueerd uit de Azovstal-fabriek in Marioepol. De bedoeling is dat ze worden geruild tegen Russische krijgsgevangenen. En de Russische leider Poetin bemoeit zich actief met de militaire planning. -
Geheime nota: Minister gaf groen licht aan ‘truc’ om Poch aan te houden
Toenmalig minister Ernst Hirsch Ballin (CDA, Justitie) lijkt persoonlijk en weloverwogen te hebben ingestemd met de ‘truc’ waardoor Julio Poch kon worden aangehouden in september 2009. Dat blijkt uit een document dat Nieuwsuur in handen heeft. -
‘Poch slachtoffer van hoger Nederlands belang’
Oud-Transavia-directeur Michiel Meijer heeft maandag opnieuw verklaard dat het Openbaar Ministerie hem heeft gezegd dat er in de zaak-Julio Poch sprake was van “een hoger belang”. Een uitspraak daarover van een officier van justitie met wie Meijer over ‘zijn’ piloot Poch heeft gesproken staat hem “in het geheugen gegrift”. Het hogere belang zou neerkomen op het ongemoeid laten van Jorge Zorreguieta, de inmiddels overleden vader van koningin Máxima. -
met video90
Russische ex-kolonel verrast kijkers staatstelevisie: ‘Situatie aan front zal voor ons enkel erger worden’
Een oud-kolonel heeft voor ophef gezorgd met zijn optreden op de Russische staatstelevisie. In een verbaal steekspel met de presentatrice en zonder een blad voor de mond te nemen, schetste Mikhail Khodarenok een realistisch beeld van de stand van zaken in Oekraïne. ‘De situatie op het front zal voor ons alleen maar erger worden.’ -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg?
-
Ruim tien miljoen ondervoede kinderen door droogte, corona en oorlog in Oekraïne
Wereldwijd zijn meer dan 10 miljoen kinderen in gevaar door acute ondervoeding. Volgens Unicef verslechtert de situatie in de Hoorn van Afrika en neemt het aantal gevallen van ernstige ondervoeding ook in andere delen van de wereld ernstig toe. -
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin.