Volledig scherm
Vluchtelingen bij Heumensoord © ANP

Kookavond met vluchtelingen afgeblazen om internetterreur

Het kookavondje met een groepje Syrische vrouwen dat zou worden gehouden in een Nijmeegs woonzorgcentrum is afgeblazen. Het idee om te koken met vluchtelingen van noodopvang Heumensoord is op internet zo onder druk gezet dat de locatiemanager van Boszicht zich bedreigd voelt. Er is inmiddels overleg geweest met een advocaat.

De cliëntenraad en locatiemanager Grete Visser, tevens in Nijmegen gemeenteraadslid voor D66, waren in principe voor. Een zoon van een van de bewoners kwam echter in verzet en ook de Gelderse PVV-leider Marjolein Faber sprak zich tegen het plan uit.

Internet
Faber schreef op internet dat ze bezorgd was over de veiligheid van de ouderen, want vanuit het restaurant kunnen vluchtelingen volgens haar zo de afdelingen op. ,,Daarbij komt nog dat het merendeel van de vluchtelingen man is." Faber heeft haar tekst doorgespeeld aan weblog GeenStijl. Onder het artikel dat de website erover schreef, kreeg de locatiemanager het in reacties voor de kiezen: 'Daar moet een keiharde arabische piemol in... s zien of ze dan nog zo denkt. dit land is stuk..' en 'Grete Visser. Doet vast nog wel 2 eurootjes op de vrouwenmarkt te Raqqa. Totdat ook daar de bom valt. Grijp je kans, Grete, nu kan het nog. Voor Syrië!'

Volgens woordvoerder Marion van de Coevering is er nu zoveel 'gedoe' om het plan ontstaan dat de Raad van Bestuur weinig keuze heeft. ,,Niet dat alle bewoners tegen zijn, helemaal niet, maar de discussie geeft onrust en het zijn kwetsbare mensen. Er zijn zelfs anonieme posters tegen het initiatief opgehangen in het huis."

Vreemden
PVV'er Faber is tevreden. Ze gelooft niet dat er alleen Syrische vrouwen zouden koken. ,,Dat is het begin. Daar blijft het niet bij. Daarna gaan ze de boel oprekken. Je laat toch ook geen vreemden, van wie je niks weet, zomaar in je eigen huis?"

  1. Merkel en Macron willen ontmoeting met Poetin en Erdogan over Syrië

    Merkel en Macron willen ontmoeting met Poetin en Erdogan over Syrië

    De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron hebben tijdens een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin aangedrongen op een ontmoeting met hem en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over de ,,catastrofale humanitaire toestand’’ in de Syrische provincie Idlib. Inzet van de top is een politieke oplossing voor het conflict. Dat heeft Merkels woordvoerder donderdag laten weten.