Volledig scherm
© Jacques Zorgman

Koper gezocht voor oude ministerie van SZW

Het kabinet probeert het voormalige ministerie van Sociale Zaken in Bezuidenhout te verkopen aan een private investeerder. Die moet daar verplicht vijf jaar lang ruimte bieden voor 350 vluchtelingen met verblijfsstatus. Deze opzet kost de gemeente Den Haag niks.

Quote

Deze construc­tie kunnen we goed uitleggen aan de Haagse belasting­be­ta­ler

Woordvoerder HSP-wethouder Wijsmuller

Het stadsbestuur en minister Stef Blok (eigenaar van het pand) onderhandelden maandenlang over de rijkspilot voor statushouders in het voormalige ministerie. De gemeente vond huur of koop te duur.

Met de nu gekozen verkoopconstructie hoeft de gemeente niks te betalen en blijven de financiële risico's voor Blok. Er zou 'duidelijk interesse' zijn van investeerders in de kantoorkolos, meldt wethouder Joris Wijsmuller (HSP) in een brief aan de gemeenteraad. De toekomstige koper krijgt wel subsidie van het rijk om de boel tijdelijk om te bouwen tot 'sobere wooneenheden' voor statushouders.  

Vertraging
Het is de bedoeling dat de ex-vluchtelingen nog dit jaar in het gebouw terechtkunnen. De vraag is of dat lukt, nu er eerst nog een koper gevonden moet worden.

Volgens een woordvoerder van wethouder Joris Wijsmuller (wonen, HSP) had de gemeente bij huur of koop inderdaad sneller het pand kunnen laten ombouwen. ,,Maar dan ben je ook verantwoordelijk voor het kostenplaatje. Deze constructie kunnen we goed uitleggen aan de Haagse belastingbetaler.''