Mede-oprichter van de Taliban Mullah Abdul Ghani Baradar (R) na de ondertekening van de vredesovereenkomst met de Verenigde Staten, zaterdag in de Qatarese hoofdstad Doha.
Volledig scherm
Mede-oprichter van de Taliban Mullah Abdul Ghani Baradar (R) na de ondertekening van de vredesovereenkomst met de Verenigde Staten, zaterdag in de Qatarese hoofdstad Doha. © EPA

'Kopstuk Taliban heeft telefoongesprek met Trump'

De toponderhandelaar van de Taliban, mullah Baradar Akhund, heeft een telefoongesprek gevoerd met de Amerikaanse president Donald Trump. Het gesprek duurde ongeveer een half uur, meldt een woordvoerder van de Taliban.  Er is nog geen bevestiging vanuit Washington.

De VS en de Taliban sloten zaterdag een akkoord dat na bijna twintig jaar strijd moet leiden tot onder meer een wapenstilstand en vredesonderhandelingen. De Taliban moeten nu ook nog gaan onderhandelen met de Afghaanse regering. Onenigheid over het vrijlaten van gevangenen vormt echter een struikelblok. De Afghaanse president Ashraf Ghani weigert 5000 Talibanstrijders vrij te laten, hoewel daarover wel afspraken met de VS waren gemaakt.