Bisschop Anba Epiphanius
Volledig scherm
Bisschop Anba Epiphanius ©

Koptische bisschop vermoord in Egypte

De Egyptische autoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar de gewelddadige dood van de koptische bisschop Epiphanius. De 64-jarige geestelijke werd zondag dood gevonden in het Macariusklooster, honderd kilometer noordwestelijk van Cairo.

Volgens de autoriteiten is de bisschop vermoord. Zijn schedel was ingeslagen en hij zou verwondingen hebben gehad in zijn rug. De koptische christenen worden regelmatig bedreigd. Ze vormen zo’n tien procent van de bevolking in het overwegend islamitische Egypte. Recent zijn er regelmatig aanvallen van moslimextremisten op kerken en christenen in het land. Daarbij vielen meer dan honderd doden in de afgelopen twee jaar. Of de moord op de bisschop in dat verband moet worden geplaatst, wordt onderzocht. Het klooster is gesloten tijdens het politieonderzoek. 

Volgens een monnik van het Macariusklooster werd Epiphanius gevonden in een plas bloed. ’s Ochtends zou hij zijn kamer in het klooster hebben verlaten en was hij op weg gegaan naar het ochtendgebed. Iemand heeft hem opgewacht met een zwaar en puntig slagwapen, aldus lokale media. De Koptisch Orthodoxe Kerk in Egypte heeft zijn gewelddadige dood inmiddels bevestigd en wacht met verder commentaar op de uitslag van het onderzoek. De bisschop, die sinds vijf jaar in het klooster werkte, wordt op een later moment begraven.

Een koptische kerk in Cairo.
Volledig scherm
Een koptische kerk in Cairo. © AFP

Het Macariusklooster, ook bekend als het Anba Makar klooster, ligt in de buurt van Wadi el-Natrun, zo'n 90 kilometer ten noordwesten van Cairo. Het werd in ongeveer 360 na Christus gesticht door de heilige Macarius van Egypte, die de geestelijke vader was van meer dan vierduizend monniken van verschillende nationaliteiten. De regio Wadi el-Natrun was belangrijk voor het vroege christendom en kende ooit honderden kloosters, waarvan er nu nog vier over zijn.

  1. ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’

    Het aantal nieuwe slachtoffers in Italië is iets gestegen, maar voor de derde achtereenvolgende dag gaan er meer mensen het ziekenhuis uit dan erin gaan. Ook al is het moeilijk blij te zijn met ruim 600 doden, het is een hele verbetering in vergelijking met tien dagen geleden. Het eindeloze binnen zitten heeft toch effect. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.