Volledig scherm
Zuid-Koreaanse grenswachten hielden hun buren in het noorden nauwlettend in de gaten, maar dat is eind van de maand afgelopen © REUTERS

Korea's halen twintig bewapende wachtposten weg langs grens

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie laat weten dat Noord- en Zuid-Korea hun troepen en wapens hebben weggehaald bij 22 wachtposten langs de gedemilitariseerde zone. Het plan is om tegen het eind van de maand 20 van de wachtposten helemaal af te breken.

Volledig scherm
De Zuid-Koreaanse stafchef Im Jong-seok bezoekt een wachtpost in Cheorwon, 90 kilometer ten noordoosten van SeoelEen © EPA

Het ontmantelen van de wachtposten langs de zwaarbewaakte grens tussen beide Korea's is het gevolg van de overeenkomst die in september tot stand kwam en die de spanningen tussen de landen moet verminderen. Een woordvoerder uit Seoel zegt dat soldaten 11 wachtposten aan zuidelijke zijde van de grens hebben ontwapend.

Naar wordt aangenomen, hebben de Noord-Koreanen aan hun kant hetzelfde gedaan. Het is de bedoeling dat tegen het einde van maand november in totaal 20 van de gebouwen zijn gesloopt. Symbolisch blijft aan beide zijden van de grenszone één wachtpost staan. In december zullen Noord- en Zuid-Korea gezamenlijk controleren of aan de overeenkomst is voldaan. 

Volledig scherm
Zuid-Korea vertrouwt erop dat Noord-Korea de wachtposten aan hun zijde ook weghalen, zoals afgesproken © EPA