Volledig scherm
De broertjes Aylan (3) en Galip (5). © Twitter

Korte leven van peuter Aylan was vol angst

Het jongetje dat woensdag aanspoelde op het strand van het Turkse Bodrum, vluchtte met zijn ouders voor een verwoestende oorlog in zijn thuisland Syrië. Maar in plaats van veiligheid vond hij de dood.

Volgens Turkse media gaat het om de 3-jarige Aylan Kurdi. Het jongetje zou uit Kobani komen, de stad in Noord-Syrië tegen de Turkse grens aan. Ook zijn broertje Galip (5) en hun 35-jarige moeder Rihan zouden zijn omgekomen, nadat de boot waarin ze zaten was gekapseisd. Vader Abdullah zou wel levend de kust hebben bereikt.

De familie was van Syrië naar Turkije gereisd. Vervolgens wilden ze het Griekse eiland Kos proberen te bereiken per boot, een relatief korte afstand. Maar de boot sloeg voor de Turkse kust om, waarna de lichamen aanspoelden op het strand van Bodrum, aldus The Independent.

De foto's van het aangespoelde lichaampje van de peuter schokten de wereld. Het jongetje in het felrode T-shirt is in één dag het symbool geworden van het leed van alle vluchtelingen die op weg naar een beter en vooral veiliger bestaan hun doodvonnis tekenden.

Volledig scherm
© DHA

Emotionele reacties
Twitteraars regaeerden emotioneel op de beelden. ,,Ooit zwom ik hier, nu spoelt er een verdronken Syrisch jongetje aan op vlucht voor krankzinnige oorlog'', klonk het.

,,Als deze foto's je niet raken, dan heb je geen hart'', concludeerde een andere twitteraar. Anderen richten hun pijlen over de criminelen achter de overtocht.: ,,Die verdomde smokkelaars. Geef ze in godsnaam een zwemvest voor al die duizenden euro's die deze vluchtelingen betalen.''