Volledig scherm
Alexander Petrov (R) and Ruslan Boshirov (L) op een door de politie van Londen vrijgegeven foto. © EPA

Kremlin komt Londen tegemoet in Skripal-zaak

Het Kremlin zou een Brits verzoek voor het mogen verhoren van de twee verdachten van de gifmoordpoging in Salisbury serieus in overweging nemen. Tot dusver heeft Londen zich echter niet gemeld.

De twee verdachten verklaarden in een gisteren vrijgegeven interview met het Russische tv-station Russia Today (RT) dat ze onschuldig zijn. Volgens het duo bezochten ze in maart Salisbury weliswaar maar deden ze dat louter als toerist. De mannen identificeerden zichzelf als Ruslan Boshirov en Alexander Petrov. 

Volgens de Britse autoriteiten zijn dit de schuilnamen van de twee spionnen van de militaire inlichtingendienst GROe die gelden als hoofdverdachten in de zaak rondom de vergiftiging van Skripal.

Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov reageerde vandaag op de vraag of Moskou zou meewerken als de Britse politie het duo aan de tand wil voelen. ,,Als zo'n verzoek wordt gedaan, zullen we daar van onze kant zonder twijfel goed naar kijken binnen de mogelijkheden van de Russische wet.'' Peskov onderstreepte nog eens dat Rusland niets te maken heeft met de Skripal-zaak. 

Sergej Skripal en zijn dochter werden in april vergiftigd met het gifgas novitsjok in de plaats Salisbury. Ze overleefden de moordpoging ternauwernood.