Volledig scherm
Brigitte Lahaie © TV5MONDE

Kritiek op Franse tv-ster om opmerking:
Vrouw kan klaarkomen bij verkrachting

‘Supergevaarlijk’, ‘vrouwonwaardig’, ‘bere-stom’. De Franse tv-ster en ex-porno-actrice Brigitte Lahaie (62) krijgt er flink van langs na haar opmerking, woensdagavond in een tv-debat, dat vrouwen bij een verkrachting een orgasme kunnen hebben. Nederlandse seksuologen vinden de opmerking van de Franse ster daarentegen helemaal niet vreemd: 'Ze heeft gelijk.' 

Volledig scherm
Brigitte Lahaie © AFP

Lahaie is één van de ondertekenaars van de omstreden brief waarin een groot aantal vrouwen eerder deze week stelde dat mannen mogen blijven proberen vrouwen te versieren. De brief werd mede ondertekend door Catherine Deneuve, die bang is dat #metoo mannen ervan weerhoudt vrouwen het hof te maken. Lahaie maakte haar opmerking in een debat naar aanleiding van die brief.

Caroline de Haas,  een bekende Franse feministe, vond de publieke stellingname van haar seksegenoten te ver gaan. Volgens De Haas staat het geweld dat met seksuele intimidatie gepaard gaat, het genot voor vrouwen per definitie in de weg. Hierna merkte Lahaie op: ,,Ik wil je er wel op wijzen dat vrouwen bij een verkrachting een orgasme kunnen hebben.” Dat leidde vanmorgen tot veel bittere reacties, onder meer van slachtoffers van verkrachting, in het praatprogramma ‘C’est vous qui le dites’, op de Belgische RTBf. 

Eén van hen zei dat juist het feit dat ze iets van genot had gevoeld haar schaamte nog verergerde. De Haas reageerde kort na het debat zelf al met een tweet: ,,Het lichaam van een slachtoffer van verkrachting kan op allerlei verschillende manieren reageren. Dat verandert niets aan het feit dat verkrachting een misdaad is. Dat opmerken in een discussie over seksueel genot, dreigt verkrachting tot iets gewoons te maken.” 

Lichamelijke reactie

Minder prettig voor Lahaie was dat ook haar mede-ondertekenaars van de Deneuve-brief zich meteen van haar distantieerden. Wel vonden sommigen dat ook de makers van het programma wat te verwijten valt. Lahaie, die zelf jarenlang een programma had over relaties en seks, werd niet gevraagd haar opvallende stelling toe te lichten. Dat deed ze vanmorgen zelf alsnog. Ze had niet de bedoeling gehad wie dan ook te kwetsen en betreurde dat ze haar opmerking niet had uitgelegd, maar ze nam van haar uitsprak verder niets terug: ,,Het is feitelijk gewoon waar dat vrouwen bij verkrachting een orgasme kunnen hebben.”     

En dat klopt, volgens Nederlandse seksuologen. ,,Vrouwen kunnen inderdaad klaarkomen als ze verkracht worden'', laat een woordvoerder van de Rutgers Stichting weten. ,,Er zijn ook vrouwen die vochtig worden. Dat is gewoon een puur lichamelijke reactie. Net zoals dat mannen die seksueel geweld ondergaan een erectie kunnen krijgen.''