Staatsepidemioloog Anders Tegnell.
Volledig scherm
Staatsepidemioloog Anders Tegnell. © EPA

Kritiek op los coronaregime Zweden neemt toe: groepsimmuniteit nog lang niet in zicht

De kritiek op het losse coronaregime in Zweden zwelt aan. Er vallen meer doden per hoofd van de bevolking dan elders in Europa en uit een eerste Zweedse studie naar groepsimmuniteit blijkt dat slechts 7,3 procent van de Stockholmers afweercellen tegen Covid-19 heeft opgebouwd. Het Zweedse RIVM beweerde eerder dat 25 procent van de Zweden al immuun was. 

Zweden koos aan het begin van de coronacrisis voor een afwijkende koers: sportscholen en horeca bleven open. Een beleid gebaseerd op vrijwillige restricties, tot afschuw van buurlanden. Tegelijkertijd werd erop gerekend dat mensen de nieuwe coronaregels vrijwillig zouden naleven.

Die strategie werd verdedigd door staatsepidemioloog Anders Tegnell. Hij claimde dat een fors deel van de Zweden op die manier immuun zou worden voor het virus. Begin deze maand ging het Zweedse RIVM ervan uit dat zo’n 25 procent van de inwoners van de regio Stockholm besmet geweest is met het virus. Tegnell verwachtte dat dit aantal aan het eind van de maand rond de 40 procent zou liggen.
Maar persbureau Reuters schrijft dat groepsimmuniteit bij lange na niet in zicht is: uit een nieuwe studie blijkt dat amper 8 procent van de inwoners van Stockholm groepsimmuniteit heeft opgebouwd. Buiten Stockholm ligt dat percentage zelfs onder de 5.
,,Maar het zo snel mogelijk bereiken van groepsimmuniteit is ook in Zweden niet het doel’’, benadrukte de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken tegenover The Guardian. En volgens epidemioloog Tegnell wijkt het percentage niet zo sterk af van zijn voorspelde 25 procent. ,,Het is een beetje lager dan verwacht, maar niet opmerkelijk lager”, stelde Tegnell tijdens een persconferentie in Stockholm. 

Bezweken

Het sterftecijfer zit ook niet mee. In veel Europese landen stabiliseert het aantal doden en besmettingen, in Zweden blijft de curve doorlopen. Gisteren telde het land maar liefst 800 nieuwe besmettingen. Daar komt bij dat de helft van het aantal doden in een verzorgingshuis is bezweken. Terwijl het doel van het Zweedse beleid juist was om deze kwetsbare groep te beschermen. ,,We hebben gefaald in het beschermen van onze ouderen’’, erkende premier Stefan Löfven vorige week. Inmiddels telt het Scandinavische land bijna 4000 sterfgevallen. Ter vergelijking: buurland Noorwegen telt er slechts 234. 

Lees verder onder de kaart.

En hoe zit het dan met de economische schade? Hoe strenger de lockdown, des te groter de economische impact, zou je denken. Aan het begin van de pandemie deed de Zweedse economie het inderdaad beter. De krimp bedroeg er slechts 0,3 procent, terwijl dat elders 3,8 procent was. Maar kijk je naar de langere termijn, dan is het voordeel minimaal. De Europese Commissie becijfert een krimp van 6,1 procent voor het Scandinavische land. De centrale bank van Zweden verwacht zelfs een krimp van 7 tot 10 procent, niet veel minder dan in de rest van de EU.

Bekijk deze video over de nieuwe film ‘Op gepaste afstand’ over corona.

 1. Duits hostel dat Noord-Korea sponsorde na jarenlang juridisch gevecht dicht

  Duits hostel dat Noord-Ko­rea sponsorde na jarenlang juridisch gevecht dicht

  Na een jarenlange juridische strijd is het doek definitief gevallen voor het City Hostel in Berlijn. Het budgethotel, dat het pand huurde van de Noord-Koreaanse ambassade, schond de EU-verordening op basis van VN-sancties die onroerendgoedtransacties met Noord-Korea verbieden. Dit tot woede en ontsteltenis van de ouders van een Amerikaanse student die overleed na een jaar lang gevangen te zijn gehouden in Noord-Korea.
 2. Vertrouwelijk politiedocument gevonden in mobieltje van medeverdachte moord Duitse politicus

  Vertrouwe­lijk politiedo­cu­ment gevonden in mobieltje van medever­dach­te moord Duitse politicus

  Zitten er bij Duitse veiligheidsdiensten sympathisanten van rechts-terroristische kringen? Dat vragen onderzoekers van de moord op CDU-politicus Walter Lübcke (65) uit Kassel zich af. Dit omdat in de smartphone van een van de twee extreemrechtse verdachten een vertrouwelijk politiedocument is gevonden met de titel: onderzoek en opsporing bij terroristische geweldsmisdrijven van nationaal belang.
 3. Nederlandse toeristen toch welkom in Griekenland, reizigers uit risicogebieden worden getest

  Nederland­se toeristen toch welkom in Grieken­land, reizigers uit risicoge­bie­den worden getest

  Griekenland gaat reizigers bij aankomst testen op het coronavirus als ze vertrokken zijn vanaf een vliegveld in een risicogebied. De Griekse autoriteiten baseren zich daarbij op gegevens van het Europese luchtvaartagentschap EASA, dat een lijst bijhoudt met luchthavens die zich bevinden in gebieden waar de kans op overdracht van het virus groot zou zijn. Daar staan nu ook de belangrijkste Nederlandse vliegvelden op, bijvoorbeeld Schiphol.