Volledig scherm
Oud-president Barack Obama. © AFP

Kritiek op Obama voor speech van vier ton

De kritiek uit de democratische hoek op oud-president Barack Obama zwelt aan. De oud-president van de Verenigde Staten streek deze maand veel geld op door speeches te houden bij grote banken. Voor vier ton deed Obama een verhaal van een uur. 

Obama ving deze maand vier ton om te speechen voor cliënten van de Northern Trust Coperation in New York. Binnenkort schrijft hij opnieuw hetzelfde bedrag bij voor een verhaal bij de bank Cantor Fitzgerald, meldt Bloomberg News. Volgens ceo Howard Lutnick kijkt iedereen uit naar de speech. 

De hoge bedragen die Obama krijgt, staan in contrast met zijn opvattingen voordat hij in 2009 het Witte Huis betrad. Hij stelde dat hij zich niet verkiesbaar had gesteld 'om een stel fat cats op Wall Street uit de brand te helpen'. Zijn woordvoerder verdedigde bij Bloomberg News dat Obama van de opbrengst 2 miljoen dollar zou hebben gedoneerd aan jeugdprogramma's in Chicago. 

Bankencrisis 

De Washington Post wijst op het feit dat Hillary Clinton - voor haar campagne - spijt betuigde van haar duurbetaalde speeches voor banken. ,,Veel politici en ambtenaren kregen hoge bedragen voor toespraken. Ik ging ervan uit dat het geen probleem was. Dat was onterecht. Na de financiële crisis in 2008/2009 had ik ver moeten blijven van alles wat met banken te maken had.''  

Volgens de Washington Post is het grote verschil dat Obama zijn speeches na zijn presidentschap houdt. Als president had hij direct te maken met de bankencrisis en moest hij oplossingen bedenken, dat maakt het volgens de krant extra wrang.

Bernie Sanders, lange tijd presidentskandidaat, noemde het eerder ‘smakeloos’ en ‘geen goed idee’. ,,Hij is een vriend van me, en hij en zijn familie hebben ons land met waardigheid gediend, maar dit kan niet.” Ook de prominente Democrate Elizabeth Warren was ‘verontrust’: ,,Geld is als een slang die door Washington glibbert.”