Volledig scherm
In Sri Lanka doen leger en politie onderzoek naar de aanslagen van afgelopen weekend. © AFP

Kruidentycoon opgepakt in verband met aanslagen Sri Lanka

De politie in Sri Lanka heeft kruidentycoon Mohamed Yusuf Ibrahim gearresteerd. De miljonair wordt er van verdacht zijn zoons te hebben geholpen bij het voorbereiden van de aanslagen, die 359 mensen het leven hebben gekost. Ook de rest van de familie Ibrahim zit in de cel. 

Mohamed Ibrahim verdient zijn geld met de handel in peper, nootmuskaat, kruidnagel en vanille. De kruidentycoon woont met zijn familie in een witte villa in de hoofdstad Colombo. Zijn vervoersmiddel is een witte BMW met chauffeur. De miljonair is populair en was een graag geziene persoon in de zakelijke en politieke cirkels  van Colombo. 

Van die populariteit is na zijn arrestatie gisteren weinig meer over. Overheidsofficials maakten bekend dat Ibrahim vastzit in verband met de zelfmoordaanslagen van afgelopen weekend. Voor sommige Sri Lankanen was dat reden om afstand te nemen van Ibrahim. 

De minister van Handel Sujeewa Senasinghe, die drie jaar geleden Ibrahim de Presidentiële Export Award gaf, ontkende tegenover de New York Times Ibrahim te kennen en hing boos de telefoon op.  Vijitha Herath, leider van de politieke partij waar Ibrahim op de kieslijst stond, is positiever gestemd over de miljonair. Hij denkt dat Ibrahim mogelijk niet wist dat zijn zoons bij de aanslagen betrokken waren, zo vertelde hij tegen The Times. 

Goed opgeleid

De zoons van Ibrahim zijn niet de enige aanslagplegers van goede komaf. Op een persconferentie verklaarde Ruwan Wijewardene, minister van Defensie van Sri Lanka, dat veel van de aanslagplegers uit middenklassengezinnen kwamen en goede opleidingen hadden genoten. ,,Ze zijn financieel onafhankelijk en ook hun families kennen geen financiële problemen.” Een aantal aanslagplegers hebben zelfs in het buitenland gestudeerd en zijn in het bezit van academische titels. 

Het onderzoek naar de aanslagen is nog volop bezig, de Sri Lankanen krijgen daarbij hulp van onder andere de FBI en de Britse politie. CNN meldt dat er meer dan zeventig verdachten zijn gearresteerd, niet iedereen gaat echter gewillig mee. Tijdens een inval afgelopen zondag, in de villa van de familie Ibrahim, blies een vrouw zichzelf en haar twee kinderen op. Ook enkele agenten kwamen bij de explosie om het leven. 

Nieuwe aanslagen worden momenteel niet uitgesloten. Premier Ranil Wickremesinghe bevestigde berichten dat een aanslag op een vierde hotel mislukt was en liet weten dat er nog meer terroristen op vrije voeten zijn. Toch denkt Defensieminister Wijewardene dat de overheid volgende week de touwtjes weer stevig in handen heeft. 

Volkswoede

Veel Sri Lankanen zijn boos op de regering, die mogelijk wist van de aanslagen, maar door een intern conflict daar niet adequaat op kon reageren. Ook moslims zijn slachtoffer van de volkswoede, boze menigten trekken door de straten van Negombo en mishandelen moslims die ze tegenkomen. De moslims, die een religieuze minderheidsgroep zijn in Sri Lanka, verlaten per bus de stad, op de vlucht voor de wraakacties. Een van de passagiers vertelde tegen persbureau Reuters  dat ze uit haar huis was gezet door haar huisbaas. 

  1. President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog
    video

    President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog

    De Mexicaanse autoriteiten hebben een storm aan kritiek gekregen nadat donderdag de zoon van de bekende drugsbaas El Chapo kort na zijn arrestatie werd vrijgelaten vanwege een geweldsexplosie die de aanhouding veroorzaakte. Maar de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador verdedigt het besluit. ,,De beslissing is genomen om levens te beschermen. Je kan vuur niet met vuur bestrijden. We willen geen doden. We willen geen oorlog’’, zei hij vrijdag op een persconferentie.