Volledig scherm
De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz legt uit aan de media waarom zijn regering niet verder kan. © REUTERS

Kurz: Vervroegde verkiezingen in Oostenrijk

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz, leider van de conservatieve ÖVP, heeft de samenwerking met de rechts-populistische FPÖ in de regeringscoalitie beëindigd. 

Hij zei zaterdagavond tijdens een persconferentie in Wenen president Alexander Van der Bellen te hebben voorgesteld ‘vervroegde verkiezingen in Oostenrijk uit te schrijven’ en wel zo snel mogelijk.

De regeringscrisis begon met het opstappen van  vicekanselier Heinz-Christian Strache. Hij nam dat besluit nadat een video uit 2017 was opgedoken waarin hij met een vrouwelijke Russische investeerder praat over overheidsopdrachten in ruil voor steun bij de verkiezingscampagne. 

Kurz liet merken het optreden van de FPÖ echt zat te zijn. Hij verweet de Vrijheidspartij van Oostenrijk zijn hervormingsplannen te schaden en hij krijgt niet de indruk dat deze coalitiepartner bereid is te veranderen. 

Strache trad vandaag noodgedwongen af maar hield vol dat hij het ‘slachtoffer is van een gerichte politieke aanval met illegale middelen'. Voor Kurz volstond het vertrek van zijn ‘rechterhand’ niet. ,,Genoeg is genoeg”, zei de regeringsleider. De FPÖ hindert volgens hem niet alleen het verbetertraject van de regering. ,,Ze schaadt ook het aanzien van ons land”.

President Van der Bellen zei later ook dat vervroegde verkiezingen onvermijdelijk zijn. Hij overlegt zondag met Kurz over de volgende stappen.

  1. ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederlandse (18) bewerkt slachtoffer met gebroken fles

    ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederland­se (18) bewerkt slachtof­fer met gebroken fles

    In het populaire ski-oord Zell am See is vannacht een 18-jarige Nederlandse vrouw gearresteerd omdat ze een Oostenrijkse leeftijdgenoot zwaar mishandelde tijdens een volgens de politie ‘wild gevecht’. Het slachtoffer belandde zwaargewond in het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak en beslist daarna of de vrouw in voorlopige hechtenis blijft, melden Oostenrijkse media.