Volledig scherm
Chinese vissers bij Beihai, in het zuidwesten van China. © AFP

Kustwacht Zuid-Korea schiet Chinese kapitein dood

De Zuid-Koreaanse kustwacht heeft vandaag de kapitein van een Chinese vissersboot doodgeschoten die zich verzette tegen de inspectie van zijn schip. China riep direct op tot een grondig onderzoek naar het incident en strenge bestraffing van degenen die verantwoordelijk zijn voor de dood van de kapitein. De kustwacht verdacht de Chinese boot van illegale visserij.

Een twaalftal kustwachters ging in de westelijke exclusieve Zuid-Koreaanse economische zone aan boord van de vissersboot. Terwijl de kapitein zich met geweld verzette tegen inspectie, enterden bemanningsleden van vier andere Chinese vissersboten het schip, aldus de Zuid-Koreaanse kustwacht.

De vissers zwaaiden met messen en bierflesjes, trokken kustwachters de helm van het hoofd en gingen een aantal van hen te lijf. Vijf kustwachters raakten lichtgewond. Een van de kustwachters loste acht schoten en trof daarbij de kapitein één keer. Volgens de kustwacht werd er niet gericht geschoten. De 45-jarige kapitein werd overgebracht naar een ziekenhuis, waar hij na korte tijd overleed.

Minder vis

Het Zuid-Koreaanse ministerie van buitenlandse zaken bracht de Chinese ambassade in Seoul op de hoogte van het incident en betuigde zijn spijt over de dood van de kapitein, zo werd gezegd.

Chinese vissersboten varen steeds verder uit, nu de vraag naar vis in China groeit en de visstand in de Chinese kustwateren afneemt. Vorig jaar legde de Zuid-Koreaanse kustwacht beslag op ongeveer 220 Chinese schepen die illegaal in de Gele Zee visten. Twee jaar geleden werd ook een Chinese visser doodgeschoten bij een inspectie en het jaar daarvoor kwam een Zuid-Koreaanse kustwachter om het leven bij een confrontatie met Chinese vissers.