Volledig scherm
© AFP

Kwallenplaag aan Spaanse Costa del Sol

Een kwallenplaag verhindert toeristen om zorgeloos te zwemmen in zee in de Spaanse kuststreek Costa del Sol, een van Spanjes meest populaire toeristenoorden.

Duizenden mensen hebben al wonden opgelopen als gevolg van de kwallenplaag, aldus reddingswerkers. Sommige stranden zijn zelfs gesloten, schrijft de regionale krant Sur.

De meeste kwallen behoren tot de soort Pelagia Noctiluca, de parelkwal die een diameter van 10 centimeter kan bereiken en tentakels tot drie meter. Alleen al in zee in de regio rond Malaga werd bijna vier ton kwallen opgeschept.

Volgens experts heeft de plaag te maken met de afwezigheid van schildpadden, die kwallen opeten.Ook  de hoge temperaturen en de droogte zijn van invloed, de zeedieren kunnen zich hierdoor sneller voortplanten.

  1. Uber-topman zwaar onder vuur: ‘Moord op Khashoggi was vergissing, maar wij maken ook vergissingen’

    Uber-top­man zwaar onder vuur: ‘Moord op Khashoggi was vergissing, maar wij maken ook vergissin­gen’

    Dara Khosrowshahi, de man die bij Uber als topman is aangesteld om het bedrijf in rustiger vaarwater te brengen, is diep door het stof gegaan tegenover aandeelhouders en publiek. Aanleiding is een interview dat hij gaf aan het programma Axios on HBO. Daarin leek Khosrowshahi de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi te vergoelijken. ,,Mensen maken fouten’’, klonk het vergevend.
  2. Ewan (18) op randje van dood door e-sigaret: 'Dat ding heeft mijn leven verpest’

    Ewan (18) op randje van dood door e-sigaret: 'Dat ding heeft mijn leven verpest’

    Een 16-jarige jongen is in Engeland bijna overleden aan een zware longaandoening die in verband wordt gebracht met het gebruik van de elektronische sigaret. De nu 18-jarige Ewan Fisher belandde met hevige ademhalingsproblemen op de intensive care en keek de dood recht in de ogen. Leon van der Toorn, voorzitter van de Vereniging van Artsen voor Longziekten, vreest voor vergelijkbare gevallen in Nederland. ,,Dit gaat ook hier vaker voorkomen.”