Volledig scherm
De Canadese schutter Michael Zehaf-Bibeau (32). © Twitter

'Laat jihadisten naar Syrië gaan om daar te strijden'

Stop met het tegenhouden van radicale moslims die naar Syrië en Irak willen afreizen, anders groeit de kans op een aanslag in eigen land, net als in Canada. Daarvoor waarschuwen Nederlandse strijders in Aleppo tegenover het AD. Volgens terreurexperts is het beter om de paspoorten wel af te pakken om de jihadisten beter in de gaten te kunnen houden en verdere radicalisering tegen te gaan.

De politie heeft spullen van de Canadese schutter Michael Zehaf-Bibeau onderzocht die in een daklozenverblijf zijn gevonden. De onderzoekers concluderen dat hij hoopte naar Syrië te vertrekken en al weken met de Canadese autoriteiten onderhandelde over een paspoort. Dat hij dat maar niet kreeg, was mede motivatie voor zijn aanslag op het parlement. Daarbij kwam een soldaat om het leven en werd hij daarna zelf doodgeschoten.

Pislinke jihadgangers
In Nederland is van zo'n vijftig potentiële jihadgangers het paspoort afgepakt. Volgens Nederlandse strijders in Syrië groeit daarmee de kans op terreur in ons land. Nederland heeft - net als Canada - toch al een 'verhoogd profiel' vanwege de deelname aan de strijd tegen IS.

Het tegenhouden van radicale moslims maakt de kans op een aanslag nog groter, zeggen de strijders vanuit Aleppo. 'Ik denk niet dat je honderden pislinke potentiële jihadgangers in je achtertuin wilt hebben,' zegt er één. Het plegen van een aanslag in Nederland noemen zij 'zeker een alternatief' voor achterblijvers.

Opsporingsdiensten in Canada zouden de dader van de aanslag op het parlement hebben tegengehouden toen hij naar Syrië wilde reizen voor de strijd van IS. Zijn paspoort zou zijn ingenomen. Hij pleegde vervolgens uit frustratie een aanslag in eigen land, zo wordt vermoed.

Legitieme doelen
De Nederlandse Syrië-strijders stellen dat niet zozeer burgers het doelwit zouden zijn, maar wel militairen of politici. Ze noemen dat 'legitieme doelen'. 'Het zijn politici die beslissen om een oorlog aan te gaan, soldaten zijn de pionnen,' vertellen ze.

Om die reden zou het 'verstandig zijn' om jihadisten te laten gaan. 'Geef die nobele islamitische vrijheidsstrijders hun paspoorten terug en laat ze vertrekken,' stelt een ander.

Gewenst effect
Of de paspoortinname het gewenste effect zal hebben, is afwachten, zeggen terreurexperts. 'We kennen de voordelen niet, laat staan de nadelen,' stelt terrorisme-onderzoeker Beatrice de Graaf. Toch blijft zij achter de maatregel staan, net als terreurexpert Glenn Schoen. 'Als je ze laat gaan en ze komen terug, dan zijn ze getraind en nog meer vastberaden.'

Hij wijst er ook op dat de twee aanslagen in Brussel en Toulouse werden gepleegd door teruggekeerde strijders. Ook de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid blijft achter z'n plan staan. 'Niets doen is geen optie, we weten dat met het innemen van een paspoort het probleem niet is opgelost,' zegt Dick Schoof. 'Je voorkomt er wel mee dat ze in de volgende fase van radicalisering komen.'

Lees het hele verhaal in het AD vandaag.