Volledig scherm
Samuel Willenberg in 2010. © AP

Laatste overlevende concentratiekamp Treblinka gestorven

Samuel Willenberg, de laatste overlevende van het concentratiekamp Treblinka in Polen, is vrijdag op 93-jarige leeftijd in Israël overleden. Dat heeft zijn dochter zaterdag bekendgemaakt.

Volledig scherm
Willenberg in 2013.

Igo, zoals hij in de oorlogsjaren werd genoemd, behoorde tot de groep gevangenen die in 1943 in opstand kwam en brand in het kamp stichtte. Daarna ontkwamen tussen de twee- en driehonderd gevangenen naar de bossen in de omgeving. De Duitsers wisten de meesten echter te pakken. Iedereen die werd gegrepen, werd gedood. Slechts 67 ontsnapte gevangenen wisten te ontkomen. Zij waren de enige overlevenden van het kamp, dat kort daarna werd vernietigd.

Willenberg wist ondanks een schotwond in zijn been uit handen van de Duitsers te blijven en Warschau te bereiken. Daar sloot hij zich aan bij het verzet en nam deel aan de beroemde opstand in de Poolse hoofdstad, in augustus 1944. Ook dit keer wist hij uit handen van de Duitsers te blijven. Na de oorlog vertrok hij naar Israël.

875.000 in gaskamer omgebracht
In totaal stierven in het concentratiekamp Treblinka ongeveer 875.000 mensen. In tegenstelling tot andere kampen, waar Joden vaak eerst aan het werk werden gezet alvorens te worden gedood, werden nagenoeg alle Joden direct naar de gaskamers gebracht. Slechts een aantal uitverkorenen, onder wie Willenberg, werden gespaard om werkzaamheden in het kamp te verrichten. Twee van zijn zussen kwamen wel om in het kamp.

,,We mogen Treblinka nooit vergeten'', zei Willenberg in een interview in 2010. ,,Ik heb ontzettend veel geluk gehad.'' Het feit dat hij zijn ontsnapping overleefde, noemde hij 'puur toeval'. ,,Ik heb twee levens gehad. Een hier in Israël en de andere in het kamp. Dat andere leven zal altijd bij me blijven, dat gaat nooit meer uit mijn hoofd.''

Willenberg laat een dochter en kleinkinderen na.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement