Volledig scherm
Bij de vliegvelden in Gambia is het een drukte van belang. © AFP

Laatste twee toestellen uit Gambia geland, stagiaire Nienke blijft achter

De laatste twee vliegtuigen met vakantiegangers uit Gambia zijn vandaag in de vroege ochtend geland op Schiphol. Het gaat om een toestel van reisorganisatie Corendon en een van concurrent TUI. Niet voor iedereen was plek. Stagiaire Nienke Roubos blijft noodgedwongen achter.

De beide Boeings 737-800 vertrokken uit de Gambiase hoofdstad Banjul om de laatste Nederlanders die naar huis wilden op te pikken. Rond 04.19 uur landde het toestel van Corendon op Hollandse bodem en zo'n twintig minuten later stond ook het vliegtuig van TUI op de grond.

De reisorganisaties hadden gisteren meerdere vliegtuigen naar het West-Afrikaanse land gestuurd om toeristen op te halen, nadat het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies had aangescherpt. In Gambia is grote politieke onrust ontstaan, omdat president Yahya Jammeh de macht weigert over te dragen na zijn verkiezingsnederlaag.

Adama Barrow, winnaar van de presidentsverkiezingen in het Afrikaanse land, wordt vanmiddag om 17.00 uur (16.00 uur lokale tijd) beëdigd. Barrow liet via Twitter weten dat de ceremonie plaatsheeft in de Gambiaanse ambassade in Dakar, de hoofdstad van buurland Senegal. 

Achtergebleven passagiers

Volledig scherm
Nienke Roubos © Eigen foto
Quote

Ik heb niks gemerkt van de onrust, heb nog geen enkele demonstra­tie gezien.

Nienke Roubos

Volgens het Calamiteitenfonds hebben zo'n 1800 toeristen hun vakantie voortijdig beëindigd, maar nog niet alle Nederlanders konden vandaag naar huis. Eén van de passagiers die in Gambia is achtergebleven is Nienke Roubos (19) uit Woubrugge. Ze loopt sinds begin november stage in het Lamin Health Center en zou daar nog een week blijven. Maar vanmorgen kreeg ze via de pers en haar ouders te horen dat alle Nederlanders voor middernacht weg moesten zijn vanwege de verwachte onrust. ,,Pak je koffer maar'', hadden haar ouders gezegd.

Zo gezegd, zo gedaan. Maar Nienke had halverwege de middag nog steeds niets gehoord van Corendon, waarbij ze haar tickets had geboekt. Bezorgd belde haar vader naar de reisorganisatie om te vragen wat de stand van zaken was. Hij kreeg te horen dat er in de vliegtuigen vandaag geen plaats meer was voor zijn dochter, maar ze kan zaterdag mee in het enige Corendontoestel dat tot en met 1 februari zal vliegen.

De stagiaire vindt het maar een vreemde situatie. ,,Ik heb niks gemerkt van de onrust, heb nog geen enkele demonstratie gezien'', zegt ze. ,,Natuurlijk wist ik dat er een nieuwe president was gekozen. En ik wist ook wat er speelde, dus ik zag het aangescherpte reisadvies deels wel aankomen. Maar het is toch apart om opeens eerder naar huis te moeten.''

Tot en met zaterdag blijft Nienke in de kliniek, waar ze ook slaapt. Ze volgt daarmee het advies van BuZa op om binnen te blijven. Ze houdt het nieuws nauwlettend in de gaten, maar bang is ze absoluut niet. ,,Het is meer de onzekerheid waarin we zitten, dat we niet weten wat we kunnen verwachten van de situatie.'' Ze zegt daarom ook blij te zullen zijn zijn als ze weer 'lekker' thuis is.