Laatste wens David Goodall (104) vervuld: euthanasie in Zwitserland

VIDEODe 104-jarige Australische hoogleraar David Goodall, die naar Zwitserland reisde voor euthanasie, is vandaag in Basel overleden. De oudste wetenschapper van Australië, die eerder een zelfmoordpoging deed, reisde de halve wereld over omdat hulp bij sterven in zijn vaderland niet mag.

Goodall zag het leven niet meer zitten nadat zijn mobiliteit ernstig was aangetast door een val. Hij sprak bij aankomst in Basel afgelopen maandag openlijk over zijn reisdoel. Hij hoopte met zijn daad niet alleen persoonlijke rust te vinden, maar ook een discussie over euthanasie te ontketenen in Australië. ,,Ik betreur het dat ik deze leeftijd bereikt heb'', zei de hoogbejaarde man.

De bioloog kreeg in Basel hulp van een organisatie voor zelfdoding. In Zwitserland is euthanasie onder bepaalde voorwaarden mogelijk, ook voor mensen die niet terminaal ziek zijn.

Pensioen

David Goodall werd geboren op 4 april 1914. Hij was een gerespecteerde hoogleraar, met hoge academische posities in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Australië. In 1979 ging hij officieel met pensioen, maar van ophouden wilde hij niet weten. Tot 2014 bleef hij eigen wetenschappelijk werk publiceren. 

Zijn dochter gaf eerder aan de situatie moeilijk te vinden, maar zij begreep zijn beslissing wel. ,,Ik begrijp dat er weinig waardigheid meer overblijft als je zo afhankelijk bent van anderen. Hij heeft 104 mooie jaren geleefd.''

Volledig scherm
Goodall kwam maandag aan in Basel. © AP
  1. LIVE | Zesde virusdode in Italië, Amerikaanse vloot laat alle personeel testen
    Coronavirus

    LIVE | Zesde virusdode in Italië, Amerikaan­se vloot laat alle personeel testen

    Italië meldt een zesde sterfgeval ten gevolge van het Covid-19-virus. De Italiaanse overheid heeft complete steden afgesloten van de buitenwereld. Terwijl een aantal regio's in China het alarmniveau rond het virus laat zakken, raakt de rest van de wereld verder in de ban van het virus. Het afgelopen etmaal kwamen er in China 150 Covid-19-doden bij. De hoogste stijging tot nu toe. Wereldwijd staat de teller op ruim 2600 en zijn al bijna 78.000 mensen besmet. Ook vandaag lees je alle ontwikkelingen in ons liveblog. Die van de afgelopen dagen vind je hier terug.