‘Laffe aanval’ op Belgische politie mogelijk toch terroristische daad

VIDEOEen Belgische politieagent is vanmorgen in Brussel aangevallen door een man met een mes. Hij raakte lichtgewond. De dader werd door een tweede agent neergeschoten en in zijn borst geraakt. Het parket van Brussel is een gerechtelijk onderzoek begonnen voor moordpoging in terroristische context.

De agent stond op wacht voor het hoofdkantoor van de Brusselse politie in het centrum van de stad, toen de dader rond 5.30 uur met twee keukenmessen op hem afliep en hem in zijn hals stak. De politie kon snel ingrijpen. Er werden drie schoten gelost, de dader kreeg een kogel in de borststreek en verkeert in kritieke toestand. Hij kon nog niet worden verhoord. Zowel de dader als de agent werden naar het ziekenhuis gebracht.

Verschillende getuigen hoorden de man ‘Allahu Akbar’ roepen toen hij de agent aanviel,  maar volgens een woordvoerster van het parket is er nog geen zekerheid of de aanval een terroristisch karakter had. ,,Het onderzoek is nog volop aan de gang", zegt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere. Het parket heeft wel een onderzoek geopend voor moordpoging in terroristische context.

Wapenhandel

Volgens Belgische media is de 33-jarige dader een bekende van justitie en is hij eerder betrokken geweest bij wapenhandel en diverse geweldpogingen. Hij werd niet eerder verdacht van betrokkenheid bij terrorisme. De dader zat sinds 2014 vast na een poging tot doodslag en verboden wapenbezit. Hij was nog maar pas op vrije voeten.

Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon spreekt van een laffe aanval op de politie. Burgemeester Philippe Close sprak op Twitter zijn steun uit voor de gewonde politieman en de agenten die de aanvaller hebben uitgeschakeld. ,,Elke dag zorgen agenten ervoor dat onze burgers veilig zijn. Ze verdienen meer dan ooit ons respect en onze steun.”

Volledig scherm
Agent gewond na mesaanval in Brussel. © Mark Baert