Lancering geslaagd, sonde Parker als eerste ooit op weg naar de zon

videoRuimtevaartorganisatie NASA heeft vanochtend om 9.31 uur de zonnesonde Parker gelanceerd vanaf lanceerbasis Cape Canaveral in het Amerikaanse Florida. Het is het eerste ruimtetuig dat de zon zal bezoeken. ,,Dit was echt een hele mooie lancering. Alles gaat goed tot nu toe", meldde de organisatie vlak nadat de raketten de lucht in gingen.

Volledig scherm
© AFP

De Parker Solar Probe-missie is de eerste die de zonnecorona zal betreden. De sonde zal in een periode van 7 jaar 24 ovale banen rond de zon afleggen. Verschillende keren zal ze zich op een afstand van minder dan 7 miljoen kilometer van de oppervlakte van de zon bevinden, en daar temperaturen tot 1.127 graden Celsius tegenkomen. Geen enkel ander ruimtetuig kwam ooit dichter bij de zon.

Het idee was om de sonde gisteren al te lanceren, maar NASA moest dat door een technisch probleem tot twee keer toe uitstellen. Er was een probleem met de druk van het heliumgas, dat gebruikt wordt als koelstof.

Eugene N. Parker

De Parker is gebouwd om temperaturen van 1400 graden Celsius te weerstaan. De straling op de bestemming is ongeveer 500 keer zo fel als bij de aarde. Een speciaal schild moet de sonde daartegen beschermen. De Parker is vernoemd naar de nu 91-jarige wetenschapper Eugene N. Parker die in de jaren vijftig het concept van de zonnewind ontwikkelde.

Een uur na de succesvolle lancering meldde NASA ook dat de sonde inmiddels was losgekomen van haar stuwraketten en haar zonnepanelen had uitgeklapt.

NASA_LSP on Twitter

We have confirmation that the #ParkerSolarProbe solar panels have been deployed. https://t.co/c0n2FfaVKH

  1. President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog

    President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog

    De Mexicaanse autoriteiten hebben een storm aan kritiek gekregen nadat donderdag de zoon van de bekende drugsbaas El Chapo kort na zijn arrestatie werd vrijgelaten vanwege een geweldsexplosie die de aanhouding veroorzaakte. Maar de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador verdedigt het besluit. ,,De beslissing is genomen om levens te beschermen. Je kan vuur niet met vuur bestrijden. We willen geen doden. We willen geen oorlog’’, zei hij vrijdag op een persconferentie.
  2. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

    Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

    Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.