Lancering geslaagd, sonde Parker als eerste ooit op weg naar de zon

videoRuimtevaartorganisatie NASA heeft vanochtend om 9.31 uur de zonnesonde Parker gelanceerd vanaf lanceerbasis Cape Canaveral in het Amerikaanse Florida. Het is het eerste ruimtetuig dat de zon zal bezoeken. ,,Dit was echt een hele mooie lancering. Alles gaat goed tot nu toe", meldde de organisatie vlak nadat de raketten de lucht in gingen.

Volledig scherm
© AFP

De Parker Solar Probe-missie is de eerste die de zonnecorona zal betreden. De sonde zal in een periode van 7 jaar 24 ovale banen rond de zon afleggen. Verschillende keren zal ze zich op een afstand van minder dan 7 miljoen kilometer van de oppervlakte van de zon bevinden, en daar temperaturen tot 1.127 graden Celsius tegenkomen. Geen enkel ander ruimtetuig kwam ooit dichter bij de zon.

Het idee was om de sonde gisteren al te lanceren, maar NASA moest dat door een technisch probleem tot twee keer toe uitstellen. Er was een probleem met de druk van het heliumgas, dat gebruikt wordt als koelstof.

Eugene N. Parker

De Parker is gebouwd om temperaturen van 1400 graden Celsius te weerstaan. De straling op de bestemming is ongeveer 500 keer zo fel als bij de aarde. Een speciaal schild moet de sonde daartegen beschermen. De Parker is vernoemd naar de nu 91-jarige wetenschapper Eugene N. Parker die in de jaren vijftig het concept van de zonnewind ontwikkelde.

Een uur na de succesvolle lancering meldde NASA ook dat de sonde inmiddels was losgekomen van haar stuwraketten en haar zonnepanelen had uitgeklapt.

NASA_LSP on Twitter

We have confirmation that the #ParkerSolarProbe solar panels have been deployed. https://t.co/c0n2FfaVKH