Archiefbeeld van de lancering van een satellietraket in Iran
Volledig scherm
Archiefbeeld van de lancering van een satellietraket in Iran © AFP

Lancering Iraanse satelliet mislukt

Het is Iran niet gelukt een satelliet in een baan rond de aarde te brengen. Het Iraanse ministerie van Defensie maakte bekend dat het einddoel niet was bereikt. De lancering was vooraf bekritiseerd door de Verenigde Staten, die het een ‘provocatie’ noemden.

De Iraniërs benadrukten dat de kunstmaan alleen wetenschappelijke doeleinden diende. Maar de Amerikanen zijn kritisch op de ontwikkeling van raketten door Iran, omdat die ook voor militaire doelen gebruikt zouden kunnen worden. De VS leggen een verband met het nucleaire programma van de Islamitische Republiek. President Trump heeft het akkoord dat zijn voorganger Obama sloot over dat programma opgezegd. Sindsdien staan beide landen weer lijnrecht tegenover elkaar.

Iran had de satelliet de naam Zafar gegeven, 'overwinning' in het Farsi. Het was de bedoeling dat een raket het stuk ruimtetechnologie op een hoogte van 530 kilometer in een baan rond de aarde zou brengen. De satelliet moest volgens Iran onder meer gegevens gaan verzamelen die van pas zouden komen bij het bestuderen van aardbevingen en voor de landbouw.

Het Iraanse ministerie hield na afloop vol dat ‘de meeste doelen zijn bereikt’, ook al is de satelliet niet in een baan rond de aarde terechtgekomen.

  1. Italiaanse politici halen in advertentie vernietigend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Italiaanse politici halen in adverten­tie vernieti­gend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Een groep prominente Italianen roept Duitsland in een paginagrote advertentie op niet zo ‘benepen en egoïstisch‘ te zijn als Nederland bij het bedenken van een financieel antwoord op de coronacrisis. ‘De Nederlandse houding is in ieder opzicht een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit’, schrijven burgemeesters en gouverneurs vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.