Volledig scherm
© ANP

Landelijk onderzoek naar criminaliteit vluchteling

Het ministerie van Veiligheid en Justitie (WODC) begint een landelijk onderzoek naar de criminaliteit van alle vluchtelingen in Nederland. Het eigen onderzoeksinstituut WODC gaat een studie doen naar de invloed van azc's op de criminaliteit in de nabije omgeving.

De vluchtelingen worden gevolgd vanaf het moment dat ze staan ingeschreven bij een gemeente. Het WODC koppelt het burgerservicenummer (bsn) dan aan de databank van de politie en cijfers van het CBS. Door die koppeling moet blijken of en welke vluchtelingen zich bovengemiddeld crimineel gedragen.

Emoties
De uitkomsten van het onderzoek moeten feitelijke argumenten opleveren in het vluchtelingendebat. Dat debat wordt momenteel vaak op basis van emoties gevoerd, omdat er recent geen grootschalige onderzoeken zijn gedaan naar de criminele effecten van de aanwezigheid van vluchtelingen.

Conclusies
Volgens Roel Jennissen, onderzoeker van het WODC en projectleider van het onderzoek, begint het onderzoek binnen enkele weken. Het is de bedoeling dat de conclusies kort na de zomer worden gepubliceerd. ,,Het is nog niet duidelijk of het onderzoek op individueel niveau wordt uitgevoerd, of bijvoorbeeld per wijk of gemeente."