Landen met vrouwelijke leiders doen het beter: toeval?
Duitsland, Nieuw-Zeeland en Taiwan springen er positief uit door hun aanpak van het coronavirus. Is het toeval dat ze alle drie worden geleid door een vrouw?
Afgezet tegen de coronagrillen van sterke mannen als Donald Trump (Verenigde Staten), Xi JinPing (China) of Jair Bosonaro (Brazilië) lijken Angela Merkel (Duitsland), Jacinta Adern (Nieuw Zeeland) en Tsai Ing-wen (Taiwan) soms wel bakens van stabiliteit en rationaliteit. Merkel en Adern hebben met hun charisma de curve besmettingen in hun land getemd, er zijn daar veel minder doden dan in vergelijkbare landen. Ze behoren tot de koplopers op de lange weg naar iets van normaliteit.
President Tsai Ing-wen Taiwan heeft nog meer indruk gemaakt met haar zeer effectieve reactie op de vroegste geruchten van coronabesmettingen bij buurman China. Toetreding van haar land tot de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) – waarin aartsvijand China veel invloed heeft – zal nu toch heus een keer serieus besproken moeten worden. Onder Tsai Ing-wen (voorheen advocaat en voormalig hoogleraar aan de twee belangrijkste rechtenfaculteiten van Taipei) is Taiwan misschien zelfs wereldleider geworden in de aanpak van de pandemie. Het land lijkt nu ook de onvermijdelijke tweede besmettingsgolf te beheersen. Ondanks de nabijheid van China, het eerste epicentrum van de pandemie, betreurt Taiwan nog altijd maar zes doden en levert het land inmiddels miljoenen kwaliteitsmaskers aan de Verenigde Staten en Europa.
Het Amerikaanse zakenblad Forbes was de eerste die het opviel: zouden landen onder leiding van een vrouw dan toch verstandiger handelen als de nood echt aan de man komt? De Britse krant The Independent legde het zo uit: het is niet zo dat vrouwen beter zijn dan mannen, maar de kiezers in Duitsland, Nieuw-Zeeland en Taiwan waren zo slim de meest gekwalificeerde persoon te kiezen om het land te leiden, dus zonder van het geslacht van die persoon een punt te maken. Daar kunnen de boze kiezers in een paar falende macholanden het wel mee doen.
Merkel zet de toon
Volgens veel internationale commentatoren kan bijna niemand tippen aan de heldere leiding van bondskanselier Angela Merkel (voorheen chemicus). Duitsland (‘slechts’ 5976 doden op 157.770 bevestigde besmettingen) verpleegt coronapatiënten uit heel Europa en zet binnen de EU de toon in de strijd tegen het virus. Merkel zette in op een groot testprogramma, snelle quarantainemaatregelen en ze eiste samenwerking tussen de deelstaten.
Niemand wil het horen, maar we zijn niet aan het einde van de pandemie, maar nog steeds aan het begin
De resultaten zijn navenant, waarbij het ook een feit is dat de Duitse gezondheidsdienst nu eenmaal meer middelen heeft dan andere landen en vaak beter is georganiseerd. Toch loopt Merkel nooit voor de muziek uit. ,,Niemand wil het horen, maar we zijn niet aan het einde van de pandemie, maar nog steeds aan het begin”, vertelde ze vorige week aan het Duitse parlement. Het land ligt op ‘dun ijs’, voegde ze eraan toe. Duitsers zijn geen schaatsers maar snappen beter dan sommige Nederlanders waar het om gaat.
Salaris inleveren
Jacinda Ardern (voorheen communicatie-expert en ex-medewerkster van de Britse premier Tony Blair) was ook meteen duidelijk en toonde solidariteit met economisch geplaagde landgenoten door een vijfde van haar eigen salaris (en van dat van haar ministers) in te leveren. Vanaf middernacht mogen in Nieuw-Zeeland (19 coronadoden) bepaalde bedrijven, zoals de bouw, weer open, maar de regels voor sociale afstand blijven van toepassing. Ardern zei dat de natie de economie openstelde, maar niet het sociale leven van mensen.
De Noorse premier Erna Solberg (socioloog, politicoloog en econoom) viel op door het virus uit te leggen aan kinderen, iets wat de Amerikaanse nieuwszender CNN liever aan de helden uit Sesamstraat overliet dan het aan de president te vragen.
Het is een bekend verhaal dat vrouwelijke politici – als ze aan de top komen – daarvoor vaak harder hebben moeten knokken dan mannen. In de praktijk zijn ze vaak ook hoger opgeleid ten opzichte van mannelijke rivalen. Maar ze hebben minder ruimte voor fouten.
Ook op Twitter wordt dat gezien. Iemand scheef: ‘Als Amerikanen zich afvragen waarom hun sterftecijfer veel hoger is dan in Duitsland, is het misschien omdat de Duitse bondskanselier een specialist is in de kwantumchemie terwijl de Amerikaanse president een presentator was van reality-tv’.
In onderstaande video vertelt bondskanselier Angela Merkel over het coronavirus.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Adviseur van Merkel waarschuwt voor ‘krachtigere tweede coronagolf‘
Christian Drosten, topviroloog en directe adviseur van Angela Merkel, waarschuwt voor een tweede golf van corona-infecties die volgens hem weleens uit de hand zou kunnen lopen. Het is opvallend dat uitgerekend Drosten dit aankaart, omdat zijn land sinds het begin geroemd wordt voor de aanpak van de pandemie. -
Nederlandse klimster gered van populaire rotswand in Noord-Italië
Een Italiaans bergreddingsteam heeft donderdag een Nederlandse toeriste gered die vast kwam te zitten op een van de populairste en meest beklommen rotswanden in het noordwesten van Italië. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
PREMIUM
Zo zetten onze buren in Europa de eerste stappen naar vrijheid
Komende dinsdag maakt het kabinet bekend hoelang we nog aan huis gebonden zijn door de coronamaatregelen, of dat er op bepaalde terreinen al wat versoepeld kan worden. Een aantal EU-landen heeft alweer stappen naar meer bewegingsvrijheid gezet, anderen wachten nog even met de uitvoer van hun exit-strategie. Hoe probeert Europa het virus eronder te houden en weer enigszins op te starten? -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje.
-
Zo zag de wereld de laatste ‘supermaan’ van 2022
Voor de vierde maand op rij kregen we afgelopen nacht een supermaan te zien. Het is meteen ook de laatste dit jaar. Een supermaan is een volle maan die 14 procent groter en 30 procent helderder lijkt dan normaal, omdat de maan dan erg dicht bij de aarde staat. Geniet hieronder van de mooiste foto’s van de ‘supermaan’. -
Ex-president Afghanistan: machtsgreep taliban is schuld van VS
Bijna een jaar na de val van zijn regering, heeft de Afghaanse ex-president Ashraf Ghani een eerste interview gegeven over de machtsgreep van de taliban. Ghani legt de verantwoordelijkheid vooral bij de VS en bij andere Afghaanse politici. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar.