Volledig scherm
Acht van de negen daders. © AP

Lange straffen voor gruwelijk misbruik jonge meisjes

In Groot-Brittannië zijn negen mannen, tussen 24 en 59 jaar oud, door de rechtbank van Liverpool tot celstraffen veroordeeld wegens verkrachting van meerdere meisjes en mensenhandel. Hun slachtoffers waren soms slechts dertien jaar oud.

De leider van de bende moet 19 jaar de cel in, de lichtste straf bedraagt vier jaar. Verschillende veroordeelden zijn zelf vaders.

De feiten speelden zich af tussen 2008 en 2009 en schokten het land. De mannen hadden minstens vijf meisjes met alcohol en drugs onderdanig gemaakt. Tijdens het onderzoek werden 47 mogelijke slachtoffers gehoord. Acht van de negen veroordeelden zijn Britten van Pakistaanse origine, de negende is een Afghaanse asielzoeker.

Gruwelijke details
In het proces, dat verscheidene weken duurde, kwamen gruwelijke details over misbruik aan het licht. De jonge meisjes werden gedwongen tot geslachtsverkeer 'met verschillende mannen per dag, verschillende keren per week', bleek uit de getuigenissen op de rechtbank van Liverpool. De daders misbruikten hen onder andere in snackbars in de omgeving van Manchester, of gaven ze tegen betaling door aan andere mannen. Een dertienjarig slachtoffer werd zelfs zwanger en moest een abortus ondergaan.

Excuses politie
De politie van Manchester en het openbaar ministerie boden hun excuses aan omdat ze niet gereageerd hadden na het eerste geval dat door een slachtoffer in augustus 2008 werd aangegeven.

  1. Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en halfbroer dag voor begrafenis oma

    Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en halfbroer dag voor begrafenis oma

    Het Duitse Rot am See sidddert nog na van het schietdrama dat zich gisteren voltrok in gasthof De Duitse Keizer. De 26-jarige Adrian S. schoot er gisteren zijn (gescheiden) ouders dood, een oom en tante, en een halfzus en halfbroer. Dat gebeurde een dag voor de begrafenis van zijn oma, waarnaar de familie op weg was. Adrian werd vanmiddag voorgeleid. De Duitse rechter besloot hem langer vast te houden.