Foto ter illustratie, niet de sluipschutter uit het artikel.
Volledig scherm
Foto ter illustratie, niet de sluipschutter uit het artikel. © AP

Langste afstandsschot ooit: soldaat raakt IS-strijder op 3,5 km afstand

Een sluipschutter van een speciale eenheid van het Canadese leger heeft een nieuw 'wereldrecord' gevestigd voor het langste afstandsschot aller tijden. De Canadees schoot een strijder van IS vanaf een afstand van 3.450 meter dood.

Dat deed hij afgelopen maand in Irak. De kogel - die vanaf een verhoging werd afgevuurd - deed er ruim tien seconden over om het doelwit te raken. Op zo'n enorme afstand moet rekening gehouden worden met verschillende dingen, zoals de afstand, de windrichting en het meest opvallende: de kromming van de aarde. Volgens het Canadese leger vereist een schot van dit kaliber een perfect zicht, wiskundig vermogen, kennis over het vuurwapen en vele jaren van training.

Het schot overtreft het vorige record met ruim een kilometer. Dat werd gevestigd door de Brit Craig Harrison. Hij wist een doelwit op 2.475 meter afstand te raken.

Roem

Quote

Het is een ongeloof­lij­ke prestatie. Een wereldre­cord dat wellicht nooit meer overtrof­fen zal worden

Legerbron

Een indrukwekkend schot, zegt een bron bij het leger tegenover de Canadese krant The Globe and Mail. ,,Het doelwit was een soldaat van IS die een aanval op Iraakse beveiligingsdiensten wilde uitvoeren. Door het optreden van de sluipschutter is dat voorkomen en waren wij niet genoodzaakt om een bom te lanceren die veel burgerslachtoffers had kunnen maken. Het is een ongelooflijke prestatie. Een wereldrecord dat wellicht nooit meer overtroffen zal worden.''

Canadese soldaten worden wereldwijd geroemd voor hun uiterst nauwkeurige sluipschutters: in de top vijf van langste schoten staan liefst drie Canadezen.

  1. Elon Musk zenuwachtig voor SpaceX-lancering, vanavond ook te zien in ons land!

    Elon Musk zenuwach­tig voor Spa­ceX-lancering, vanavond ook te zien in ons land!

    Elon Musk heeft in een Amerikaans televisieprogramma gezegd dat hij erg zenuwachtig is voor de lancering van ruimteschip Crew Dragon vanavond. Vooral de verantwoordelijkheid die hij draagt voor de levens van de twee astronauten weegt erg zwaar, zei hij. Vanavond omstreeks 22.30 uur (onze tijd) zullen de Nasa-astronauten gelanceerd worden vanuit het Kennedy Space Center in Florida. Ook in Nederland moet het ruimteschip te zien zijn.