Volledig scherm
© ap

'Langste man ter wereld' overlijdt aan hersentumor

In Oekraïne is de tot voor kort langste man ter wereld overleden. De 2 meter 57 lange Leonid Stadnyk (44) bezweek aan de gevolgen van een hersentumor, zo melden Oekraïense media.

Stadnyk werd zaterdag ziek en bleef in bed liggen maar gleed uit toen hij er even uit wilde. Volgens zijn zus kon haar broer daarna niets meer. Ze alarmeerde de hulpdiensten, die de patiënt ter plaatse eerste hulp verleenden en later overbrachten naar het ziekenhuis. Daar overleed hij gisteren aan bloedingen in de hersenen die zouden zijn vefroorzaakt door een tumor, zo meldt de Oekraïense krant Korrespondent

Onttroond
Stadnik was van augustus 2007 tot en met augustus 2008 officieel de langst in leven zijnde man ter wereld, erkend door het Guinness Book of Records. Hij moest de titel afstaan aan de Chinees Bao Xishun. Die meet 'slechts 2 meter 36 maar werd uitgeroepen tot Langste Man omdat Stadnik weigerde zich opnieuw te laten meten na de invoering van nieuwe regels door het comité Guinness Book of Records. 'Ik heb geen zin in al die publiciteit,' luidde het. De 2 meter 46 grote Turk Sultan Kosen nam de wereldtitel over van de Chinees. 

Leonid Stadnyk ondervond veel hinder van zijn lengte en ook zijn gezondheid leed er onder, schrijft de Oekraïense krant. Zo kampte de vroegere veearts, die zijn baan moest opgeven door lichamelijke ongemakken, met doorbloedingsproblemen in zijn benen en voeten. Hij onderging ook meerdere hersenoperaties.

Schoenmaat 62
Stadnyk moest zich om de vier maanden nieuwe schoenen van maat 62 laten aanmeten bij een orthopedisch bedrijf in de stad Zhytomyr in het noorden van zijn vaderland. Zijn Turkse concurrent heeft dezelfde schoenmaat maar laat zijn schoeisel maken in Nederland. Sultan Koser kwam zijn dichte leren veterschoenen in 2012 zelfs persoonlijk ophalen bij schoenmaker Georg Wessels in Zutphen.  

De laatste jaren leefde Leonid Stadnyk als een kluizenaar en weigerde hij journalisten te ontmoeten. 'Ik wil leven zoals normale mensen,' zei hij telkens.