Volledig scherm
Russisch minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov. © REUTERS

Lavrov: Noord-Korea is bereid tot gesprek met VS

Noord-Korea is bereid tot gesprekken met de Verenigde Staten, zegt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov. De minister ontmoette donderdag zijn Amerikaanse ambtsgenoot Rex Tillerson. 

,,We weten dat Noord-Korea in de eerste plaats met de Verenigde Staten over veiligheidsgaranties wil spreken. We zijn bereid dat te steunen en willen ook als bemiddelaar in de onderhandelingen optreden", aldus de Russische minister gisteren tijdens een internationale conferentie in Wenen. ,,Onze Amerikaanse collega's zijn hiervan op de hoogte", zei Lavrov, doelend op Tillerson.

De Amerikaanse minister heeft nog niet officieel gereageerd. Het standpunt van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is dat Noord-Korea zich eerst bereid moet tonen afstand te doen van hun kernarsenaal, alvorens een dialoog mogelijk kan zijn. 

Het regime van Kim-Jong Un heeft zich daartoe voorlopig niet bereid getoond. Noord-Korea wil dat de VS hen erkent als kernmacht, dat het land stopt met hun militaire oefeningen op het schiereiland, en dat ze nadelige sancties weer opheffen. 

China en Rusland stelden voor dat Noord-Korea zijn rakettesten en kernproeven schorst en de VS zijn militaire oefeningen stopzet. 

Militaire oefening

De aanzet tot een diplomatische oplossing van de Russische minister komt kort na de grootschalige militaire oefening van het Amerikaanse en Zuid-Koreaanse leger boven Zuid-Korea. Honderden gevechtsvliegtuigen namen deel aan de legeroefening, die door Noord-Korea werd beschouwd als  'roekeloze oorlogshysterie van oorlogszuchtige imperialisten'. 

De oefening werd een week nadat Pyongyang weer een ballistische raket afvuurde  uitgevoerd. Noord-Korea liet na afloop van die lancering weten weten dat hun raketprogramma nu voltooid is, hetgeen mogelijk betekent dat de projectielen het Amerikaanse vasteland kunnen bereiken.