Lawine treft Zwitserse piste: slachtoffer in levensgevaar, meerdere vermisten

videoOp een skipiste in het populaire Zwitserse skigebied Crans-Montana in de Zwitserse Alpen heeft een lawine vanmiddag verschillende mensen meegesleurd. Hulpdiensten zijn ter plaatse.  Er zijn inmiddels vier gewonden onder de sneeuw vandaan gehaald, maar er zijn nog meerdere mensen vermist. Een van de gewonden is zo ernstig gewond dat hij in levensgevaar is. 

Het gebeurde om 14.15 uur  in Crans-Montana, in de provincie Valais, met bergen tot 3000 meter hoog. De lawine zou het onderste deel van de piste, van zo’n 300 tot 400 meter, bedekt hebben met een laag sneeuw van twee meter. Beelden laten het indrukwekkende spoor zien dat de lawine achterliet in het wintersportgebied. Volgens getuigen hangen er onder meer vier reddingshelikopters in de lucht en zijn er reddingshonden ingezet.

 De sneeuw zou zeer compact zijn, wat de reddingsacties bemoeilijkt. Er zijn honderd mensen ingezet voor de reddingsoperatie.

Op een schaal van 1 tot 5 was het risico op een lawine als 2 ingeschaald.  Waarschijnlijk hebben de warme temperaturen van de afgelopen dagen invloed gehad. Een lawine op een gemarkeerde piste is zeer zeldzaam.

Crans-Montana ligt in de provincie (Valais) in de Zwitserse Alpen. 

Volledig scherm
Skigebied Crans-Montana, 2011 © AP