Volledig scherm
Een archieffoto van het ski resort Valfréjus. © AFP

Lawineslachtoffers in Alpen zijn Nijmeegse studenten

UpdateIn de Franse Alpen is een Nederlandse snowboarder (22) omgekomen nadat hij werd bedolven door een lawine. Dit bevestigt het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Twee van zijn vrienden (21 en 25 jaar) worden ook vermist. Het gaat om studenten van de Nijmeegse Studentenvereniging Navigators. De families zijn inmiddels op de hoogte gesteld. 

Een woordvoerster van de christelijke studentenvereniging (200 leden) bevestigt dat de slachtoffers deel uitmaakten van een groep van twintig studenten die op wintersport waren. De groep wintersporters is enorm van slag en vertrekt vanmiddag om 14 uur per bus terug naar Nederland, zegt Tim van den Bergh van touroperator Husk. De groep was zondag aangekomen voor een vijfdaagse vakantie. 

De verslagenheid bij Nijmeegse studentenvereniging de Navigators (NSN) is groot. Vanochtend kwam het bestuur bijeen in het verenigingsgebouw om te overleggen wat te doen. Nog niet alle leden zijn op de hoogte van het tragische ski-ongeval. 

Het is nog onduidelijk wanneer het lichaam van de Nijmeegse student wordt vrijgegeven en naar Nederland wordt gebracht. De vriendin van de overleden snowboarder is al eerder naar huis gegaan. 

Veilige zones

Volledig scherm
Leden van studentenvereniging Navigators zijn aangeslagen na het ongeluk. © DG

Volgens Franse media waren de drie aan het snowboarden in de omgeving van  Le Seuil, zo'n 60 kilometer ten oosten van Grenoble. De snowboarders  begaven zich in een bijzonder gevaarlijke omgeving, buiten de veilige zones.  Het gebied zou bekend staan om lawines. De drie vrienden waren zonder iets te zeggen offpiste gaan snowboarden, ondanks de officiële waarschuwing niet offpiste te gaan. De wintersporters waren onvoorbereid op pad gegaan en hadden geen schep, airbag of alarm meegenomen. In het dorp is een crisiscentrum ingericht. 

Het lichaam van één snowboarder is vandaag aangetroffen. De andere twee zijn verdwenen in de enorme sneeuwmassa van de lawine, die dinsdag rond 16.00 uur ontstond. Het zoeken naar de slachtoffers kwam traag op gang, omdat er laat alarm is geslagen. Pas rond 19.30 steeg een eerste reddingshelikopter op om de Nederlanders te zoeken.

 Foto's van de reddingswerkers zijn hier te zien. 

SMS'je

Volgens de krant Le Daupiné Libéré zou één van de Nederlanders een sms hebben verstuurd naar een ander lid van de Nederlandse groep, waarin hij aangaf verdwaald te zijn. De ontvanger heeft het sms'je pas geopend op het moment dat de lawine al was ontstaan. Het bericht werd pas om 17.00 uur ontdekt. Pas om 19 uur - toen het al donker was - waarschuwde hij de gids. In de Franse media heerst onbegrip over het feit dat er laat alarm is geslagen. Volgens Van den Bergh is dit onterecht. ,,Uit het sms-bericht bleek alleen dat ze alleen even verdwaald waren. Er klonk niet veel paniek uit.'' 

Quote

Uit het sms-be­richt bleek alleen dat ze alleen even verdwaald waren. Er klonk niet veel paniek uit

Tim van den Bergh, Husk


Rond middernacht werd de zoektocht gestaakt wegens slecht zicht. Het reddingswerk kon vanochtend nog niet hervat worden vanwege lawinegevaar. Helicopters hebben met dynamiet lawines veroorzaakt om zo het gebied vrij te maken voor de reddingswerkers. 

Een woordvoerder van de Nederlandse Ski Vereniging denkt dat de drie ook kunnen zijn verdwaald en per ongeluk buiten de piste zijn geraakt. ,,Het was en is daar ter plekke erg slecht weer. Het zicht is ook nog eens erg slecht. Het zou kunnen dat de drie daarboven zijn verdwaald.'' In het gebied gold gevaarcode 4 op een schaal van 5.  ,,En 4 is een signaal dat je alleen mét een gids en met de juiste alarmspullen off-piste mag. Zelfs die gids denkt bij 4 al vijf keer na óf hij je wel meeneemt.'' 

 Weerdiensten van Oostenrijk en Zwitserland waarschuwden vorige week al voor lawines vanwege de harde, warme wind. Meerdere wintersporters werden verrast door lawines. Door opgewaaide sneeuw kunnen geulen en sleuven in de bergen worden verhuld.