Volledig scherm
Een studentenprotest aan het Witte Huis in Washington in februari vorig jaar na de dodelijke schietpartij op een school in Parkland, Florida. © EPA

Leerkrachten in Florida binnenkort gewapend voor de klas

In de Amerikaanse staat Florida zullen leerkrachten binnenkort gewapend voor de klas mogen staan. De controversiële maatregel werd vandaag in het parlement goedgekeurd.

De nieuwe wet is bedoeld om in de toekomst schietpartijen in scholen, zoals die in de middelbare school in Parkland waar in februari vorig jaar 17 mensen door een ex-leerling werden doodgeschoten, te vermijden. De tekst werd woensdag in de Kamer van volksvertegenwoordigers goedgekeurd met 65 stemmen voor en 47 tegen. Eerder gaf ook de Senaat al groen licht.

Leraren mogen voortaan op vrijwillige basis een wapen bij zich dragen in de klas. Voorwaarde is wel dat ze eerst een opleiding van 144 uur volgen om met een wapen te leren omgaan.

Tegenstanders van de maatregel hekelen dat het toenemende wapengeweld niet kan worden opgelost door nog meer vuurwapens toe te laten. Ze waarschuwen voor ongelukken nu onderwijzers plots een politionele verantwoordelijkheid toebedeeld krijgen en, ten overstaan van echte politieagenten, verkeerdelijk aanzien zouden kunnen worden voor een gevaarlijke schutter. 

‘Vragen om een tragedie’

,,Het bewapenen van onderwijzers is vragen om een tragedie", aldus de Democratische politica en ex-politiechef van Orlando, Val Demings. ,,De echte oplossing is zorgen dat wapens uit de verkeerde handen blijven", zegt ze.

Het was de Amerikaanse president Donald Trump die na de schietpartij in Parkland had voorgesteld om leraren in de Verenigde Staten een wapen te geven. Hij wilde tegelijk niet weten van een verbod op aanvalsgeweren, het type wapen dat door de dader van het bloedbad werd gebruikt.

  1. Bolsonaro hekelt ‘koloniale mentaliteit’ Macron
    Crisis Amazone

    Bolsonaro hekelt ‘koloniale mentali­teit’ Macron

    De spanningen tussen Brazilië en de internationale gemeenschap over de branden in de Amazone lopen verder op. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro reageerde donderdagavond fel op zijn Franse ambtsgenoot Emmanuel Macron, die de situatie komend weekend op de G7-top in Biarritz aan de orde wil brengen. ,,Zaken over de Amazone bespreken zonder de landen uit de regio daarbij, roept een koloniale mentaliteit op die in de 21ste eeuw misplaatst is’’, aldus Bolsonaro.