Leeuw bespringt bus vol toeristen in safaripark

VIDEOIn safaripark Taigan staan bezoekers oog in oog met de natuur. Letterlijk. Amper twee maanden nadat een bezoekster door een leeuw werd gegrepen, heeft het park klaarblijkelijk niets geleerd. Mannetjesleeuw Filya sprong in een open bus vol toeristen en kroop knus tussen hen in. Een van de inzittenden krijgt een lik met de leeuwentong. Het avontuur liep, opnieuw, met een sisser af.

Acht weken geleden kreeg leeuw Vitya de arm van Olga Solomina tussen de kiezen. ,,Hij beet me plotseling in mijn rechterarm en sleepte me rond als een lappenpop’’, vertelt de 46-jarige Russin over haar angstige avontuur.

,,Ik dacht dat hij me zou verscheuren.’’ Gelukkig genoeg blijft de confrontatie met het roofdier voor Olga bij een vleeswond. De vrouw overweegt het wildpark, dat de leeuwen bewust in contact brengt met bezoekers, voor de rechter te slepen.

'Vrouw had gedronken'

Volledig scherm
Een van de inzittenden krijgt een ferme lik van de leeuw © Screenshot/Privébeelden
Volledig scherm
Leeuwentemmer en parkeigenaar Oleg Zubkov © REUTERS

Leeuwentemmer Oleg Zubkov, en eigenaar van het op het schiereiland Krim gelegen park, vergoelijkt de gebeurtenissen. ,,Het was mijn fout dat ik niet wist dat de vrouw had gedronken voor ze het park binnenkwam’’, zegt hij over het bijtincident. ,,Waarschijnlijk is ze een beetje bang geweest. Ze ging met haar hand door zijn manen, waarna de leeuw haar aan haar arm meetrok.’’

Zubkov benadrukt dat toeristen veilig zijn, zolang ze maar doen wat hij zegt. Wie denkt dat het park van de wel erg persoonlijke ontmoeting tussen mens en dier heeft geleerd, komt dan ook bedrogen uit. Op videobeelden is te zien hoe de 2-jarige Filya in de door Zubkov bestuurde safaribus klauter. De toeristen schrikken aanvankelijk, maar lijken het daarna wel grappig te vinden.

Dat het hier om een roofdier gaat lijkt hen te ontgaan. Al filmend en foto’s schietend, wagen sommige inzittenden het de leeuw te aaien. Als Filya te amicaal wordt, duwt de parkdirecteur hem met zijn arm weg. De vraag rijst wanneer dit soort ontmoetingen tot het volgende ongeluk leiden.