Volledig scherm
Leeuwen in een dierentuin © AFP

Leeuwen kijken met bier en Dua Lipa: ‘adult only’-avonden in London Zoo onder vuur

Een man gooide bier over een tijger. Een ander trok zijn shirt uit en probeerde tussen de pinguins te springen. Een dronken vrouw zou hebben geprobeerd om in het leeuwenverblijf te klimmen.

Door die incidenten met dronken bezoekers kwamen de ‘Zoo Nights’ van de dierentuin in Londen in 2014 onder vuur te liggen. Ook dit jaar gaan de inmiddels befaamde zomeravondjes in ‘s werelds oudste dierentuin niet ongemerkt voorbij. Afgelopen vrijdag demonstreerde een groepje tegenstanders bij de ingang. Een petitie om een einde te maken aan de volwassenefeestjes tussen de wilde dieren is door meer dan 100.000 mensen ondertekend. ,,Het laatste waar dieren op zitten te wachten, is omringd te worden door dronken mensen en harde muziek’’, verklaart de organisatie. 

Voor zo'n 22 euro is de London Zoo deze zomer op vrijdagavonden te bezoeken na sluitingstijd. Voor kinderen in de dierentuin dan verboden terrein. Er is live muziek. Er zijn rondleidingen waarbij experts geheimen ontrafelen over seks in het dierenrijk. Er is een golfparcours met negen holes door de habitats van verschillende dieren.

Zebra-onesie

Die evenementen zijn een groot succes: de avonden zijn steevast uitverkocht. Jaarlijks leveren ze de dierentuin zo'n 900.000 euro op - geld dat gaat naar internationale natuurbeschermingsprogramma's. Volwassen bezoekers lopen tijdens de avondfeestjes met harige apenoren, geschminkt als tijger of in een zebra-onesie, een biertje in de hand, langs de verblijven van de giraffen en alpaca's. Soms met gemengde gevoelens. ,,De muziek stond tamelijk hard. Ik weet niet hoezeer de leeuwen Dua Lipa kunnen waarderen’’, zei een 25-jarige bezoeker bijvoorbeeld tegen The New York Times. 

De London Zoo stelt dat de Zoo Nights het dierenwelzijn op geen enkele manier in het geding brengen. Na de incidenten in 2014 waar The Guardian destijds over berichtte, zijn de autoriteiten in de Britse hoofdstad een onderzoek gestart. Misstanden werden niet gevonden. ,,Geen enkele bezoeker heeft ooit een dier verwond, of is ooit een dierenverblijf binnengedrongen’’, meldt de Zoo. ,,We zorgen tijdens dit evenement, net als tijdens al onze evenementen tijdens de normale openingstijden, dat er goed voor onze dieren wordt gezorgd.’’

 1. Koerden doodsbang voor Turken en ontsnapte IS-strijders
  PREMIUM
  reportage

  Koerden doodsbang voor Turken en ontsnapte IS-strij­ders

  Rijdend door de straten van de Noord-Syrische Qamishli klinkt er plotseling geweervuur. Even is het stil en dan weer een luid salvo. Sommige auto’s en een jongen op een brommer rijden gewoon door, anderen keren om. Wie er schiet en op wat, blijft gissen. Binnen een paar minuten rijden pick-ups van de Koerdische militie SDF door de straten. Ook ambulances. Auto’s toeteren, mannen schreeuwen. Tussen de huizen staan bewapende strijders.De meeste winkels zijn dicht.
 2. Grote paniek na schietpartij in winkelcentrum Florida: bezoekers geëvacueerd

  Grote paniek na schietpar­tij in winkelcen­trum Florida: bezoekers geëvacu­eerd

  In een winkelcentrum in het centrum van de plaats Boca Raton in de Amerikaanse staat Florida is vanavond (Nederlandse tijd) grote paniek uitgebroken nadat bezoekers hadden gehoord dat iemand ze schreeuwend probeerde te waarschuwen voor een gewapende schutter. Ook zouden schoten zijn gehoord. De politie rukte met man en macht uit en de gigantische shopping mall werd per direct geëvacueerd. Een uitgebreide zoekactie leverde uiteindelijk één slachtoffer met een schotwond op.
 3. Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermogen van kleuter mag abortus ondergaan

  Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermo­gen van kleuter mag abortus ondergaan

  Een Britse rechter heeft artsen van een ziekenhuis in het noorden van Groot-Brittannië toestemming gegeven een abortus uit te voeren bij een jonge vrouw die drie maanden zwanger is en de verstandelijke vermogens van een kleuter heeft. De unieke uitspraak is met gemengde gevoelens ontvangen. Tegenstanders van het laten weghalen van ongeboren baby's vinden het oordeel van de rechter slecht en in strijd met religieuze principes.