Volledig scherm
Een Israëlische soldaat gooit een geluidsgranaat naar Palestijnse demonstranten. © REUTERS

Leger Israël doodt Palestijn, Gaza vuurt raketten af

Op de bezette Westelijke Jordaanoever is zondag een Palestijn gedood door het Israëlische leger. De 18-jarige man werd gedood bij de Palestijnse stad Tulkarm. In de nacht van zondag op maandag meldde Israël dat er twee raketten waren afgevuurd vanuit Gaza.

Op meerdere plaatsen in de Westelijke Jordaanoever braken zondag gevechten uit tussen Palestijnen en het Israëlische leger. Aanleiding voor het geweld zijn de twee steekpartijen van afgelopen weekend waarbij twee Palestijnen in Jeruzalem voorbijgangers neerstaken. Twee slachtoffers overleden, drie raakten gewond. De twee daders zijn doodgeschoten door de politie.

Zondagavond ging het luchtalarm rond Gaza af toen er raketten afgevuurd werden richting Israël. Één van de raketten zou in een open veld in Israël zijn ontploft, de andere zou in de Gazastrook zijn beland. Er vielen geen gewonden. Volgens Israëlische media heeft het leger direct bombardementen uitgevoerd op het noorden van de Gazastrook als vergelding voor de raketaanvallen.

Veiligheidskabinet
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu sprak zondag harde taal, hij had het over een 'gevecht tot de dood tegen het Palestijnse terrorisme'. Hij riep zijn veiligheidskabinet bijeen. Het geweld begon eerder vorige week toen een kolonistenechtpaar op de Westelijke Jordaanoever werd gedood. Bij de zoektocht naar de daders kwam het in de bezette gebieden tot clashes tussen Palestijnen en het Israëlische leger. Daarbij vielen al tientallen gewonden, maar zondagavond was ook een dode te betreuren. Het slachtoffer is de 18-jarige Houzeifa Othmane Souleimane. Waarnemers vrezen dat dit het geweld verder zal doen oplaaien.

De Palestijnen zijn ook razend over het feit dat ze gedurende twee dagen de Oude Stad van Jeruzalem, waar zich de Al-Aqsa-moskee bevindt, niet in mogen. Tientallen Palestijnse jongeren bekogelden zondagavond in Oost-Jeruzalem de Israëlische ordediensten met stenen en brandende projectielen, die antwoordden met traangas.

 1. Koerden doodsbang voor Turken en ontsnapte IS-strijders
  PREMIUM
  reportage

  Koerden doodsbang voor Turken en ontsnapte IS-strij­ders

  Rijdend door de straten van de Noord-Syrische Qamishli klinkt er plotseling geweervuur. Even is het stil en dan weer een luid salvo. Sommige auto’s en een jongen op een brommer rijden gewoon door, anderen keren om. Wie er schiet en op wat, blijft gissen. Binnen een paar minuten rijden pick-ups van de Koerdische militie SDF door de straten. Ook ambulances. Auto’s toeteren, mannen schreeuwen. Tussen de huizen staan bewapende strijders.De meeste winkels zijn dicht.
 1. Grote paniek na schietpartij in winkelcentrum Florida: bezoekers geëvacueerd

  Grote paniek na schietpar­tij in winkelcen­trum Florida: bezoekers geëvacu­eerd

  In een winkelcentrum in het centrum van de plaats Boca Raton in de Amerikaanse staat Florida is vanavond (Nederlandse tijd) grote paniek uitgebroken nadat bezoekers hadden gehoord dat iemand ze schreeuwend probeerde te waarschuwen voor een gewapende schutter. Ook zouden schoten zijn gehoord. De politie rukte met man en macht uit en de gigantische shopping mall werd per direct geëvacueerd. Een uitgebreide zoekactie leverde uiteindelijk één slachtoffer met een schotwond op.
 2. Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermogen van kleuter mag abortus ondergaan

  Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermo­gen van kleuter mag abortus ondergaan

  Een Britse rechter heeft artsen van een ziekenhuis in het noorden van Groot-Brittannië toestemming gegeven een abortus uit te voeren bij een jonge vrouw die drie maanden zwanger is en de verstandelijke vermogens van een kleuter heeft. De unieke uitspraak is met gemengde gevoelens ontvangen. Tegenstanders van het laten weghalen van ongeboren baby's vinden het oordeel van de rechter slecht en in strijd met religieuze principes.