Volledig scherm
© anp

'Leger moet politie helpen met asielzoekers'

Het leger zou de politie moeten gaan helpen bij de opvang en begeleiding van de stroom asielzoekers. Defensie kan in elk geval helpen met ondersteuning, als beveiliging van de opvanglocaties te gevoelig ligt. Dat zegt de Nijmeegese burgemeester Hubert Bruls.

Volledig scherm
Een man heet vluchtelingen welkom © anp

Bruls is één van de burgemeesters die maandag in overleg gaat met minister Ard van der Steur. Volgens de burgervader gaan alle extra taken die politie en GGD hebben gekregen rond de asielopvang knellen, aangezien het gewone werk ook door moet gaan. Het kan geen maanden voortduren, zei hij op Radio 1.

In Nijmegen is tentenkamp Heumensoord in opbouw, waar maximaal 3000 vluchtelingen opgevangen kunnen worden. Bruls zou er persoonlijk 'niet veel moeite mee hebben' als het leger de beveiliging van het complex overneemt. ,,Maar dat ligt heel gevoelig. Laat het kabinet daarvoor dan particuliere bedrijven inhuren.''

Quote

Overal in het land lopen agenten op hun tandvlees

ANPV-voorzitter Geert Priem

Veiligheid
Ook politievakbond ANPV denkt dat er extra inzet nodig is. ,,Overal in het land lopen agenten op hun tandvlees,'' waarschuwt ANPV-voorzitter Geert Priem. Dat zouden duizenden extra dienders moeten zijn. ,,Dit kan zo niet langer: de veiligheid op straat is in gevaar.''

Zaterdag werd de beveiliging rond enkele opvanglocaties voor asielzoekers flink opgeschroefd. Dat gebeurde na de bestorming van een noodopvang in Woerden. ,,Zowel binnen als buiten de opvanglocaties zijn steeds meer opstootjes en vechtpartijen,'' zegt Priem. ,,Daarvoor zijn continu agenten nodig. Ook in de wijken rondom opvangplekken worden extra wijkagenten ingezet.''

Scheiding
Volgens de Vlissingse burgemeester Letty Demmers moeten vluchtelingen direct in twee groepen verdeeld worden: economische asielzoekers en vluchtelingen uit oorlogsgebieden.

De samenstelling van de groepen vluchtelingen die noodopvang krijgen, is nu nog onduidelijk. Dat is volgens Demmers slecht voor het draagvlak onder de burgers. ,,Ik merk dat elke burger voor Syrische slachtoffers en mensen uit landen met oorlogsgeweld zegt: 'Kom maar, we helpen jullie'", zegt Demmers. ,,Maar op het moment dat het economische vluchtelingen zijn, is dat toch wat kwetsbaarder. Zolang die groepen gemengd zijn kun je daar problemen mee krijgen."

  1. LIVE | GGD’s overspoeld met telefoontjes, vrouw van besmette Duitser heeft virus ook

    LIVE | GGD’s overspoeld met telefoon­tjes, vrouw van besmette Duitser heeft virus ook

    Een Duitser bij wie gisteren het Covid-19-virus werd vastgesteld en waarvan bleek dat hij in Limburg is geweest, was toen nog niet besmettelijk aldus het RIVM. In Duitsland wordt naarstig gezocht naar mensen die met hem en zijn vrouw in contact kwamen. Een militair van de Luftwaffe raakte mogelijk besmet. 23 Nederlanders die in quarantaine zitten in een hotel op het Spaanse vakantie-eiland Tenerife blijken niet besmet, maar zitten wel 14 dagen in quarantaine. We houden je op de hoogte in ons liveblog. De gebeurtenissen van de afgelopen dagen lees je hier terug.